gotec

Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 14 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 212

Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 213

Zece comune sătmărene beneficiază de serviciile gratuite ale caravanei medicale de sănătate a plămânilor

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Supur, Socond, Viile Satu Mare, Vetiș, Dorolț, Lazuri, Apa, Bixad, Călinești Oaș, Tarna Mare sunt comunele din județul Satu Mare care beneficiză de serviciile caravanei de depistare activă a tuberculozei, începând din 4 mai. 

Este vorba despre accesul gratuit la serviciile medicale puse la dispoziție de cabinetul medical mobil dotat cu personal, aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei -  precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei dar și a altor patologii pulmonare.

 

Debutul campaniei gratuite de sănătate a plâmănilor are loc la Supur.

 

Timp de aproximativ două luni caravana mobilă se va afla  în județul Satu Mare, în zonele rurale cu cel mai mare număr de pacienți diagnosticați cu tuberculoză, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli. Caravana se va deplasa din comună în comună până la 30 iunie pentru ca localnicii să poată avea acces cât mai ușor, aproape de domiciliu, la aceste servicii medicale extrem de deficitare în condițiile impuse de criza sanitară prin care trecem.

 

Incepând de marți, 04 mai, caravana Screening TB se află în comuna Supur (foto), apoi la Socond, Viile Satu Mare, în fiecare zi începând cu ora 9. Programul caravanei e disponibil în timp real pe contul de facebook Screening TB Romania.

 

Caravana de depistare activă a tuberculozei face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Este un proiect finanțat din fonduri europene prin programul POCU și este implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, București cu sprijinul Ministerului Sănătății. Județul Satu Mare este al unsprezecelea județ care întră în acest proiect.

 

 Proiectul POCU/4.9/225/117426 "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente" , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023), fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, cu un      grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

 

 

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz activ de tuberculoză depistat se află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie să fie diagnosticată la timp. 

 

 Județul Satu Mare este unul dintre județele cu număr mare      de bolnavi de tuberculoză din România cu o incideță de 55,1 la suta de mii de locuitori la nivelul anului 2019. Din păcate cifrele statistice ale anului 2020 sunt puternic influențate de criza sanitară provocată de SARS-COV-2 când accesul la serviciile medicale ale pacienților altii decât cei suferind de COVID 19 a fost ingreunat si chiar blocat, astfel nu pot fi luate drept reper realist, ele ilustrând o scadere la jumătate, în numai 12 luni, ale cazurilor de tubereculoză. Țara noastră ocupă din nefericire locul întâi în Uniunea Europeană la numărul bolnavilor de tuberculoză.

 

 

Tuberculoza se răspândește prin tuse, pe calea aerului, iar cea mai gravă formă a acestei boli este cauzată de rezistența la antibiotice a bacilului tuberculozei.

 

 

 

 

1 comentariu

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii