Nu strângeți PET-urile de plastic pentru că nu veți primi bani pe ele. Explicații din partea ministrului Mediului

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Nu strângeți PET-urile de plastic pentru că nu veți primi bani pe ele. Anunțul și explicațiile vin din partea ministrului Mediului, Mircea Fechet. 

Astăzi nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon pentru că niciun ambalaj SGR fără garanție nu va genera cei 50 de bani.
Cu alte cuvinte, la RVM vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanția şi care fac parte din sistemul garanție – returnare, RVM-ul nefiind setat să preia şi alte tipuri de ambalaje. Din acest motiv, anunț că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu și ce ar mai putea fi strâns astăzi sau adunat prin cămară sau prin balcon ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracției reciclabile. Românii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru ambalajele returnabile ale băuturilor. Măsura intră în vigoare din 30 noiembrie 2023. Cetățenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare pentru că ele nu vor avea nici o valoare în ceea ce privește cei 50 de bani, respectiv garanția SGR”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a explicat, de asemenea, când vor ajunge pe piață ambalajele SGR.
“Volumul stocurilor care există deja în depozitele producătorilor, fie în depozitele distribuitorilor sau chiar în depozitele magazinelor, vor fi comercializate fără sigla SGR pentru că nu există nici un motiv care acele recipiente să fie întoarse în fabrici” a adăugat acesta.
Astfel, România este obligată să pună în funcțiune sistemul de garanție-returnare (SGR), începând cu data de 30 noiembrie 2023.
De atunci, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate, potrivit unei analize EY România.
Ambalajul gol va putea fi dus într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți pentru a primi valoarea garanției plătite inițial.
Cel mai probabil, supermarketurile și magazinele care vând aceste băuturi, vor fi obligate să primească și ambalajele returnabile.

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii