Femeile rome din Sătmărel, încurajate să solicite ajutor când se confruntă cu violența domestică

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității în colaborare cu Asociația - STEA Satu Mare au acționat în cadrul proiectului local „Împreună pentru creșterea siguranței și protecției femeilor rome din Sătmărel”. 

Scopul proiectului a vizat promovarea conștientizării consecințelor violenței domestice și prezentarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
În acest context, în data de 22 februarie, polițiștii sătmăreni au încurajat victimele să vorbească atunci când se confruntă cu violența domestică, încurajându-le să solicite ajutor pentru că există soluții la aceste probleme. În cadrul proiectului le-au fost prezentate modalitățile prin care pot solicita ajutorul, semnele unui comportament dominant, agresiv sau amenințător și ideea de a nu tolera violența domestică.
„Acasă” trebuie să fie locul în care se simt în siguranță, unde se pot  bucura de căldură sufletească și de iubire. „Acasă” nu poate fi și nu trebuie să fie asociat cu violența domestică.
Iubirea reprezintă cel mai frumos sentiment pe care îl pot cunoaște. Iubirea față de viață, de profesie, iubirea față de cei din jurul lor.
Iubirea aduce împlinire și fericire, niciodată frică sau durere.
Atunci când partenerul de viață ridică mâna asupra lor, să nu accepte! Violența NU este o formă de iubire, nici de respect.
Nicio ființă nu ar trebui să fie lovită. Dacă se confruntă cu o astfel de situație,să ceară ajutorul.
Ordinul de protecție le poate ajuta. La fel și brățara de monitorizare. Doar că ele, ca victime, trebuie să fie de acord cu montarea acestor brățări asupra agresorului.
Pe lângă emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului, acestuia i se poate monta și un dispozitiv de supraveghere electronică.
Acest sistem de monitorizare constă într-o brățară care se prinde de gleznă sau de încheietura mâinii și un telefon cu GPS pe care e obligat să îl poarte asupra lui.
Victima primește și ea un telefon mobil pe care va putea urmări, în timp real, dacă agresorul se apropie de ea, caz în care telefonul va declanșa o alertă, ce va fi recepționată de noi, iar cel mai apropiat echipaj se va deplasa de urgență pentru a se asigura că victima este în siguranță.
Noi te putem ajuta, lasă-ne să o facem.
Nimeni nu merită să fie supus violenței în propriul cămin și, pentru a construi o societate în care violența domestică să nu mai aibă loc, e nevoie de implicarea tuturor.
 
Aspecte legale
În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.
Începând cu 1 ianuarie, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în județul Satu Mare, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție. 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii