Peste 3.200 de pensionari sătmăreni din diaspora trebuie să trimită certificatele de viață până la 30 septembrie. Ce riscă dacă nu trimit ?

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit noii legi a pensiilor, pensionarii care trăiesc în afara granițelor trebuie să trimită, către casele teritoriale de pensii, de două ori pe an documentul care dovedește că sunt în viață, numit certificat de viață. 

Anul acesta, 3235 de persoane au obligația să transmită Casei Județene de Pensii Satu Mare certificatul de viață.  
Legea 360/2023, adică noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie stabilește că, pentru a putea primi pensia în continuare, pensionarii stabiliți într-o altă țară trebuie să transmită semestrial un certificat de viață.
Concret, termenele până la care trebuie să trimită certificatele de viață către casele de pensii sunt datele de 31 martie, respectiv 30 septembrie ale fiecărui an. În prezent, certificatul de viață trebuie transmis autorităților doar o dată pe an (până la final de decembrie).
Transmiterea documentului către autoritățile din țară se poate face prin mai multe metode, existând inclusiv variante electronice, care nu implică costuri.
Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorităti legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de permanență, după caz, respectiv autoritatea trebuie să certifice faptul că persoana trăiește.
Sintagma ”autorități legale”  se referă la  instituții de pensii, autorități administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv oficii consulare, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare.
Alte autorități care pot completa partea B a Certificatului de Viață: de ex.:  medicul de familie, avocatul familiei,  primăria.
Reluarea plății drepturilor de pensie se va face după transmiterea certificatului de viață, de la data suspendării, cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani. 
În aplicarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, primul certificat de viață se va transmite până la data de 30 septembrie 2024.
Certificatele de viață se pot transmite prin poștă, se pot depune la sediul CJP Satu Mare, transmite prin fax la nr. 0040 261706 828 sau pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

                                     

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii