Cea mai mare creștere de pensie din județul Satu Mare. Cât a primit în plus un pensionar în urma recalculării

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

82.85% dintre pensionarii sătmăreni se bucură de o pensie mărită, creșterea medie fiind de 553 lei, a anunțat azi, în cadrul cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv adjunct al Casei județene de pensii, Simona Dumuța.

La nivelul Casei Judetene de Pensii Satu Mare, dintr-un total de 73394  dosare au fost recalculate un numar de 71341 dosare, diferenta de 2053 dosare urmand sa fie recalculate la momentul la care va fi disponibila aplicatia informatica necesara acestei operatiuni , iar drepturile rezultate din recalculare vor fi acordate retroactiv de la data de 1 septembrie 2024. 
In urma recalcularii in baza noii legi, s-a constatat o majorare a pensiilor pentru un procent de 82.85% dintre beneficiari, cresterea medie fiind de 553 lei.
Cea mai mare creștere de pensie din județul Satu Mare a fost de 3.000 de lei.
In cazul pensionarilor care nu au beneficiat de majorare a pensiei, conducerea CJP precizează ca s-a mentinut in plata cuantumul mai avantajos, respectiv cel aferent lunii august 2024, prin urmare nici unui pensionar nu i-a scazut pensia.
Tot la data de 1 septembrie 2024 a inceput si procesul de recalculare a pensiilor in baza noilor adeverinte privind veniturile realizate pentru care s-a datorat contributia de asigurari sociale.
Potrivit noii legi, la determinarea punctajelor anuale se utilizeaza veniturile salariile platite din fondul de salarii asupra carora s-a datorat contributia de asigurari sociale de stat. Pentru valorificarea acestor venituri este necesara prezentarea unei adeverinte intocmite potrivit modelului prevazut in anexa nr.6 din Legea nr.360/2023, model ce s-a regasit si in Ordinul Ministrului Muncii nr.487/2021. 
Ca atare, pentru a putea fi valorificate adeverintele eliberate ulterior datei de 18 iunie 2021 (data intrarii in vigoare a Ordinului  Ministrului Muncii nr.487/2021), acestea trebuie sa contina obligatoriu elementele prevazute de acesta act normativ.
In situatia in care pensionarul nu prezinta adeverinta emisa conform noii legi,  la determinarea numarului de puncte realizat  se vor utiliza salariile tarifare de încadrare astfel cum au fost înscrise în carnetele de munca  si sporurile cu caracter permanent.      
Conducerea Casei de Pensii a oferit lămuriri cu privire la indemnizatia socială pentru pensionari
„Revenim totodată și confirmăm faptul că, nicio pensie nu scade, chiar dacă în Decizia de recalculare care a fost transmisă recent pensionarilor, a rezultat o valoare mai mică a pensiei la unii dintre pensionari. Cu atât mai mult cu cât fiecare pensionar care are pensia mai mică de 1281 de lei primește diferența până la acest cuantum ca și indemnizație socială pentru pensionari”.
Termenul de depunere al dosarelor de pensie
În conformitate cu articolul 89 din Legea 360/2023, pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.
Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, se depune în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul, aceasta spre deosebire de Legea 263/2010 unde titularul trebuia să depună cererea chiar în ziua îndeplinirii conditiilor de pensie. 
În situația în care cererea de pensionare a fost depusă peste termenul de 30 de zile, drepturile de pensie se acordă cu data depunerii cererii. 
Obligația depunerii actelor  revine în exclusivitate titularului sau reprezentantului legal al acestuia.
În aplicarea instrumentelor juridice internaționale la care România este parte, persoanele care au locul de ședere permanentă în străinătate  depun cererea prin care solicită acordarea de drepturi de pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se face dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de  lege, la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă.
Cererea de pensionare poate fi retrasă la solicitarea titularului, a reprezentantului legal ori a mandatarului desemnat prin procură specială, până la  emiterea deciziei de pensionare.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii