alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

Ajutorul de deces a crescut cu 1.000 de lei, iar termenul de plată, de la una la trei zile

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Cuantumul ajutorului care se acordă în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau al unui pensionar a crescut de la 1 ianuarie 2018, de la 3.142 de lei la 4.162 de lei.
În cazul decesului unui membru de familie al acestora, cuantumul ajutorului de deces este jumătate din această sumă. Tot de la începutul acestui an s-a majorat și termenul de onorare a solicitării pentru acordarea ajutorului de deces, de la o zi la maximum 3 zile de la depunerea cererii.
Începând din data de 6 ianuarie 2018, conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 3/2018, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte astfel: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 4.162 de lei; în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 2.081 de lei.
Începând din data de 1 ianuarie 2018, în cazul decesului asiguratului cât și în cazul decesului unui membru de familie al acestuia, competența teritorială a acordării ajutorului de deces revine casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu a asiguratului (care a decedat) sau pe raza de domiciliu a asiguratului care solicită ajutor de deces pentru membrul de familie (care a decedat).
Ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare.
Cererile pentru acordarea ajutorului de deces înregistrate începând cu data de 1 ianuarie 2018 vor fi soluționate, indiferent de data decesului, cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani de către Casa Județeană de Pensii.
Pentru verificarea calității de asigurat la data decesului, se va prezenta, în plus, după caz, casei teritoriale de pensii un extras de pe REVISAL, eliberat de unitatea angajatoare, iar în cazul funcționarilor publici încetarea raportului de serviciu.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii