Satul din România unde oamenii trăiesc în medie 100 de ani. Vezi care este secretul longevității lor

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Există un sat în ţara noastră unde oamenii trăiesc în medie 100 de ani fiecare, iar localitatea se află într-o zonă de o frumuseţe rară.

Localnicii din Cărpineţ, judetul Bihor se pot lăuda cu multe lucruri demne de cinste şi mândrie, care să îi plaseze oricând în prima parte a unui top al superlativelor autohtone.

Păstrarea istoriei şi a tradiţiilor autohtone nealterate, peisajele montane de o frumuseţe rară, cea mai spectaculoasă şi originală zonă carstică din România, aerul curat şi apele binecuvântate din izvoarele Codrului Moma sunt câteva dintre motivele de mândrie ale cărpineţenilor.

Însă, pe lângă toate acestea, mai există un lucru care face cinste Cărpineţului şi anume longevitatea localnicilor săi. Se spune că strămoşii carpineţenilor ar fi trăit peste 100 de ani fiecare. Iar dacă ţinem cont de faptul că aici a trăit cel mai bătrân român, ajuns la incredibila vârstă de 225 de ani, suntem tentaţi să credem că oamenii acestor locuri au puteri magice care i-au ajutat să descopere taina tinereţii fără bătrâneţe.

Povestea iobagului Lupu Başe, locuitorul Carpinetului, care a trait 225 ani nu este tocmai o legenda. Documente ale vremii cat si un studiu al reputatului academician Ştefan Meteş atesta existenta seculara a acestuia.

Despre vârsta lui Lupu Base aminteşte şi urbariul domeniului Beiuş, din 1600. Cu ocazia anchetei din 9 noiembrie 1619, pentru a se dovedi printr-o hârtie dată, se pare, de împăratul Sigismund (1382-1438) că preotul Pîrvu este scutit de slujba oştirii şi de plata dării după pământul bisericii, se ascultă peste 20 de bătrâni din 6 sate, dintre care mulţi sunt trecuţi de 100 de ani. Toţi depun mărturie în favoarea preotului Pîrvu. Printre aceşti martori se aminteşte unul, Lupu Basa, de circa 225 de ani, vârstă notată de două ori în actul de judecată.

Un alt sătean de poveste din Cărpineţ este Graţian Florea, care, deşi a trăit în sălbăticie a depăşit cu mult un secol de viaţă. Acesta şi-a incheiat lungul drum prin viaţă în anul 2001, fiind contemporan cu o parte din sătenii de astăzi, inclusiv cu primarul Gheorghe Ienciu. „Graţian Florea a fost contemporanul meu. Tot ceea ce pot să spun cu certitudine este că a fost un om extraordinar de deştept preocupat să desluşească infinitul, scop în care a realizat numeroase calcule. Recunosc că în momentele în care intra în aceste teorii eram depăşit. Ştiu că era fiul unui preot şi datorită unei boli incurabile în momentul respectiv- o problemă de incontinenţă urinară- fost atât de marcat pshihic încât a ales să trăiască izolat. Era foarte deştept şi preocupat de educaţie, chiar dacă trăia în sălbăticie.”

Lunga şi ciudata existenţă a lui Graţian Florea a fascinat pe toată lumea, inclusiv pe Thomas, fiul regretatului Liviu Ciulei, care a regizat un film pornind de la povestea de viaţă a cărpineţeanului.

sursa: capital.ro

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii