Banner blato Livrare1 
banner simple shop

Șase castele din județ, incluse în Ruta Tematică a Castelelor SMAR.T.OURISM

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Șase castele din județul Satu Mare vor fi incluse în ruta tematică a castelelor, grație unui proiect transfrontalier a cărui conferință de deschidere a avut loc astăzi la Satu Mare. 

Cu ajutorul proiectului “Ruta Tematică a Castelelor SMAR.T.OURISM”, vor fi puse în valoare castele din localitățile Carei, Livada, Medieșu Aurit, Ardud, Hodod și Săcășeni.

Proiectul este dezvoltat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare și de două organizații partenere din Zakarpattya - Ucraina. 

„Principalul scop al acestui proiect este să revigorăm turismul. Prezentând valorile acestor regiuni vom ridica gradul de atractivitate a întregii zone. Cu ajutorul specialiștilor vom readuce din trecut poveștilor acestor locuri, iar în viitor vom încerca să conservăm aceste obiective, dar și să le dotăm cu tehnici de secolul XXI, astfel încât să fie cât mai accesibile turiștilor. Prin aceste proiecte transfrontaliere avem numai de câștigat ambele regiuni. Consider că doar printr-o conlucrare culturală, economică și pe plan de infrastructură putem să dezvoltăm cele două regiuni transfrontaliere”, a declarat Pataki Csaba, președintele Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Județul Satu Mare. 

 

Azi, 16 iulie 2021, a avut loc conferința de deschidere a proiectului "SMAR.T.OURISM - RUTA TEMATICĂ A CASTELELOR", cod HUSKROUA / 1901 / 3.1 / 0020. 

Proiectul are o durată de implementare de 24 de luni, începând cu 1 iunie 2021. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de cooperare transfrontalieră ENI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020, obiectivul tematic 3. TO – Promovarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric, prioritatea 3.1 Promovarea prin funcțiuni turistice a culturii și istoriei locale. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare este beneficiarul lider al proiectului, iar cele două organizații partenere din Ucraina sunt: Întreprinderea comunală „Agenția pentru Dezvoltare Regională și Cooperare Transfrontalieră „Transcarpatia” a Consiliului Regiunii Zakarpattya” și Consiliul Comunei Onokivtsi.

 

În cadrul conferinței au avut loc prezentări pe următoarele teme: proiectul, partenerii implicați în implementare, castelele din Județul Satu Mare incluse în ruta tematică, castelele din regiunea Zakarpattya incluse în ruta tematică, perspectivele privind dezvoltarea turismului în regiunile Satu Mare și Zakarpattya și tehnologia AR care va fi dezvoltată în cadrul proiectului. Delegația din Ucraina a fost condusă de către Dl. Andriy Sheketa – Prim Vicepreședinte al Consiliului Regiunii Zakarpattya, domnul Mykhailo Dankanych - director al  ADR Transcarpathia și doamna Moskalyuk L. D. – Șef al Departamentului Dezvoltare Teritorială, Investiții și Turism, Consiliul Comunei Onokivska. Delegația a fost primită de către Dl. Pataki Csaba, Președinte al Consiliului Județean Satu Mare, și Dna. Nicoleta Lașan, Director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare. 

 

Obiectivul principal al proiectului "SMAR.T.OURISM - RUTA TEMATICĂ A CASTELELOR" este creșterea potențialului turismului transfrontalier în regiunile Satu Mare și Zakarpattya prin dezvoltarea unei rute tematice a castelelor care promovează moștenirea cultural și istorică. Principalele activități ale proiectului constau în: crearea rutei tematice a castelelor prin dezvoltarea unor scenarii de realitate augmentată pentru 10 castele din cele 2 regiuni, achiziția a 2 locuri de joacă și a 4 infokiosk-uri, promovarea rutei tematice prin elaborarea și distribuirea de hărți și broșuri tematice, filme de promovare și crearea unei pagini de social media a rutei, organizarea a două schimburi de experiență pentru organizațiile active în domeniul culturii și turismului, construirea unei porți de intrare la castelul Nevitskiy. 

 

Proiectul are o valoare totală de 380.389,80 EUR din care 336.474,42 EUR reprezintă finanțare din partea Uniunii Europene prin Programul de cooperare transfrontalieră ENI 2014-2020. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare dispune de un buget de 179.489,40 EUR din care 161.540,46 EUR reprezintă finanțare din partea Uniunii Europene prin Programul de cooperare transfrontalieră ENI 2014-2020, 8.974,47 EUR reprezintă cofinanțare națională de la bugetul de stat și 8.974,47 EUR cofinanțare proprie. 

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii