Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, marcată la Biblioteca Județeană Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Biblioteca Județeană și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” organizează joi, 4 aprilie, cu începere de la ora 15:00, evenimentul de lansare a unui inedit volum intitulat „Călătorie printre povești”. 

Evenimentul se va desfășura la Biblioteca Județeană Satu Mare, în Sala multimedia, situată la parterul clădirii, și îi are ca protagoniști pe cei 32 de elevi din clasa a IV-a B de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, alături de învățătoarea Rodica Corondan.
Ineditul volumului „Călătorie printre povești” constă în faptul că la realizarea lui și-au adus aportul toți elevii clasei a IV-a B, dar și d-na lor învățătoare. Astfel, volumul conține 33 de texte în proză, fiecărui autor revenindu-i bucuria de a scrie o poveste, iar textele sunt însoțite de desene, realizate de către aceeași autori, sporind astfel puterea mesajelor transmise prin cuvântul scris. Așa cum îi stă bine unei cărți, întregul colectiv de autori și-a dat concursul în alegerea unui titlu potrivit, dar și asupra denumirii editurii. În această manieră, pe durata realizării ineditei publicații, sala de clasă s-a transformat într-o veritabilă editură căreia i s-a atribuit numele „Violet”.
 „Suntem aproape de finele unei impresionante călătorii pe care am străbătut-o, alături de elevii mei, vreme de cinci ani. Cumva, această carte strânge între coperțile ei unele dintre cele mai frumoase momente la care am participat cu toții. Este o retrospectivă consemnată prin cuvântul scris a celor mai puternice emoții și sentimente de iubire și atașament, date de apartenența la o comunitate de elevi deosebiți prin felul lor aparte de a se raporta la școală și la procesul de educație: curioși, entuziaști, isteți, preocupați de tot ceea ce le poate satisface dorința de cunoaștere, atașați de lectură și de carte. Acestea sunt argumentele care ne-au determinat să alegem ca moment de lansare a cărții o dată apropiată de Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret (2 aprilie) și să optăm pentru cadrul oferit de casa cărții sătmărene, Biblioteca Județeană”, declară învățătoarea Rodica Corondan.
Emoțiile date de prezența la eveniment a părinților celor 32 de elevi vor fi dublate de întâlnirea online, prin intermediul tehnologiei și al comunicațiilor bazate pe IT, cu îndrăgitul autor de cărți pentru copii, Alec Blenche, un mai vechi și loial prieten al micilor cititori, aflați de această dată în postura de autori, ilustratori și editori.
Acest eveniment inedit vine să întregească suita activităților pe care bibliotecarii sătmăreni le organizează în perioada 27 martie–5 aprilie pentru a marca Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret. Amintim „Universul basmelor lui Andersen”, în parteneriat cu Liceul de Arte „Aurel Popp”, care se va concretiza printr-o expoziție de lucrări de artă plastică, realizate de elevi și inspirate din opera marelui scriitor danez, urmată de o amplă activitate, un maraton al poveștilor pe durata întregii zile, la care se alătură oficialități ale municipiului și județului Satu Mare, instituții de învățământ și de cultură. 
În anul 1967, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. 
Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor.
Hans Christian Andersen a trăit între 2 aprilie 1805 şi 4 august 1875, talentul literar fiindu-i remarcat încă de la 17 ani de un regizor al Teatrului Regal. În 1835 a publicat primul său volum de basme, intitulat „Poveşti istorisite copiilor”. În perioada 1835-1850 a scris cele mai cunoscute şi apreciate scrieri ale sale: „Soldăţelul de plumb”, „Răţuşca cea urâtă”, „Povestea privighetorii”, „Crăiasa zăpezilor”, „Fetiţa cu chibriturile” etc. Basmele şi povestirile marelui scriitor danez au fost traduse în peste 100 de limbi, înfrumuseţând copilăria multor generaţii de copii din întreaga lume. 
Inspiraţi de dragostea lui Andersen pentru cărţi şi frumos, este de datoria noastră – părinți, dascăli și bibliotecari – să îi învăţăm copii cum să descopere plăcerea și beneficiile lecturii. A le citi copiilor povești oferă cele mai bune ocazii de învățare. „Hai să începem chiar azi cititul!” este îndemnul categoric al bibliotecarilor sătmăreni adresat copiilor de toate vârstele.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii