PNRR | 77 de școli și licee sătmărene au aplicat pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Vor primi granturi de până la 200.000 euro/școală

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La nivel național, aproape 3.500 de școli și licee au aplicat pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, însă doar 2.500 dintre cele care au aplicat vor primi bani. Printre cele 3.500 se regăsesc și 77 școli și licee din județul Satu Mare. 

Până la finalul lunii martie 2022, într-o primă etapă, 750 de unități de învățământ din lista finală vor beneficia de finanțare. Fiecare școală eligibilă va primi cel mult 200.000 euro, bani europeni prin PNRR, prin care să dezvolte programe de reducere a abandonului școlar.
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar inițiat de Ministerul Educației – face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă ”România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.
Școlile și liceele din țară cu un procent ridicat de risc de abandon școlar s-au putut înscrie Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar până joi, 27 ianuarie. 
S-au depus 3.857 de cereri (dintre acestea, 332 au fost înregistrări duplicate, iar 6 – înregistrări fictive). Alte 30 de cereri au fost neeligibile (27 de unități de invățământ fără nivel gimnazial, un palat al copiilor și două unități de învățământ private). Prin urmare au fost 3.489 de intenții de participare valide.
În vederea stabilirii listei finale a unităților de invățământ eligibile, inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București verifică la ora actuală corectitudinea datelor transmise.

Pentru ce pot fi folosiți banii? 

Banii europeni pot finanța programe pe care unitățile de învățământ le propun: Școală după școală, ore remediale one-on-one sau în grup, evaluarea dificultăților de învățare, planuri individuale de învățare, sprijin colegial între elevi, cercuri școlare, consiliere și orientare școlară, mediere, Programe ”A 2-a Șansă”, activități outdoor, terapie prin artă, dezvoltare de materiale educaționale, comunități de practică, coaching, leadership, participare la cursuri specifice de formare continuă, parteneriate cu alte entități din mediu public–privat, acordarea de subvenții pentru susținerea elevilor în finalizarea învățământului gimnazial, susținerea colaborării cu părinții (inclusiv educație parentală), activități de dezvoltare a climatului pozitiv în școală, acțiuni de combaterea violenței, acțiuni anti-bullying, excursii, tabere, festivaluri, evenimente educaționale, activități nonformale, activități culturale comunitare, sportive, parteneriate cu alte școli, educație pentru sănătate.

 

Ce este abandonul școlar?

Rata abandonului școlar este diferența dintre numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar și cel al elevilor aflați în evidență la sfârșitul aceluiași an școlar, exprimată ca raport procentual fata de numărul elevilor înscriși la începutul anului, potrivit Institutului Național de Statistică.
Rata de părăsire timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională.

Lista unităților de învățământ preuniversitar care au trimis cererile de aplicare:

scoli pnrr sm

scoli pnrr sm1

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii