Andrei Turcu, antreprenor la 15 ani. Tânărul ambițios dezvoltă conceptul NIXON STUDIO, o agenţie de soluţii digitale, modelare și proiectare 3D

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Andrei Turcu este un tânăr antreprenor, iar la cei 15 ani are ambiții foarte mari.

Este elev al Colegiului Național ”Ioan Slavici” Satu Mare și unul dintre cei zece liceeni colaboratori ai Satu Mare News.
El iubeşte la maxim ceea ce face și își știe foarte clar drumul și următorii pași. Este un om al oamenilor şi cea mai mare satisfacție a lui este când vede semnificația adusă în oamenii din jurul lui. Acest tânăr are foarte multe visuri pentru care munceşte zilnic, dar ceea ce își doreşte cel mai mult peste câţiva ani este să aibă libertate deplină, să inspire oamenii zilnic, să fie cu adevărat semnificativ şi relevant. Pasiunea lui cea mai mare este implicarea în dezvoltarea oamenilor cu care lucrează, dar desigur şi dezvoltarea lui personală este o provocare uriașă, pentru care depune efort zilnic. Pe lângă asta, a fost şi sportiv de performanţă pentru aproximativ 8 ani, perioadă în care şi-a pus bazele disciplinei, lucrului în echipa şi multe alte caracteristici pe care le aplică în prezent în ideile sale de afaceri.
De unde și cum a apărut ideea de a te implica în antreprenoriat? Ce e mai complicat: să găsești o idee sau să o pui în practică? E dificil drumul de la idee la business? Care ar fi mentorii tăi în antreprenoriat?
Tind să cred că nu a fost neapărat o simplă idee, ci a fost un feeling care mi s-a format de mic copil. Spun asta deoarece prima încercare antreprenorială am avut-o în jurul vârstei de 12 ani, atunci când am încercat să încep o afacere in domeniul dezvoltării de jocuri. Ţin minte cum mi-am setat un termen de a crea primul meu joc, un joc de tip quiz, care la un moment dat a fost gata și a fost urcat pe Google Play Store. Desigur, a fost primul meu contact cu acest domeniu, am primit o grămadă de lecţii antreprenoriale şi cred cu tărie că atunci s-a activat ceva în mine. După doi ani, când am luat antreprenoriatul în serios, în jurul vârstei de 14 ani (dupa multe tentative de afaceri, am inceput sa studiez modelarea si proiectarea 3D), totul a început cu o decizie pe care am luat-o singur. 
1% contează ideea, 99% contează cum o aplici! Acesta e principiul de la care vreau să pornesc aici. Spun asta deoarece oricine de pe planeta asta într-un moment sau altul a avut o idee de milioane, dar foarte puţini dintre ei au aplicat-o. Drumul de la idee la business e unul care necesită mult curaj, asumarea riscurilor, dedicare, să treci peste friciile pe care le ai. Este un drum foarte greu şi puţini au curajul şi nebunia să meargă pe el. 
Am avut mulţi mentori. Unii dintre ei ştiau că-mi sunt mentori şi lucram zilnic urmându-le exemplul, alţii încă nu mă cunosc. Pe calea asta, vreau să le mulţumesc tatălui meu, Marius Turcu, mamei mele, Loredana Turcu și tuturor celorlalți membri ai familiei și prieteni, care mi-au fost cei mai longevivi mentori, cu care am lucrat zilnic pe o perioadă lungă de timp şi lui Andrei Ursachi, Sebastian Dobrincu, Cristian Onetiu, Dan Șucu, Cristina Bâtlan, Călin Donca, Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos și Sebastian Botez pentru tot impactul şi lecţiile pe care mi le-au ”predat”. Fiecare dintre ei au pus direct sau indirect câteva cărămizi la persoana care sunt acum. Pentru mine, un mentor este o persoană de la care înveţi în mod activ, care te-a format într-un fel sau altul şi care a avut un impact pozitiv în viaţa ta.
 
Ai ales un domeniu ce îmbină marketingul cu competențele digitale: de ce această alegere?
 
Am făcut această alegere deoarece simt un potenţial enorm în mediul digital. Pe lângă acest potenţial, mediul digital îmi oferă o libertate şi flexibilitate mare în ideea în care atâta timp cât am un telefon şi laptop cu mine, îmi pot face treaba din orice colţ al lumii. Încă de la prima afacere, am îmbinat aceste două aspecte şi sunt convins că pentru încă o perioadă destul de lungă mă voi axa tot pe ele. 
 
Descrie puțin afacerea ta: ce face în mod concret? Ce plusvaloare aduce ea în piață? 
 
În momentul de faţă, dezvolt conceptul NIXON STUDIO, o agenţie de soluţii digitale, modelare și proiectare 3D. Anul 2020 a fost un an provocator din punctul de vedere al comerțului electronic: de la o zi la alta, experiența de cumpărături s-a mutat aproape 100% online în majoritatea țărilor occidentale, iar multe companii, mai ales cele mai mici, nu erau pregătite pentru asta. Vizualizarea produsului avea nevoie de o actualizare pentru a ține pasul cu nevoile utilizatorilor – și aici intervine AR (Realitatea Augmentată). Cumpărăturile online pot fi atât o experiență fantastică, deoarece vă permit să cumpărați orice fără să vă miscați de acasă, cât și una dezamăgitoare - pentru că știm cu toții ce provocare este să cumpărăm articole pe care nu le putem atinge și nu le vedem în viața reală. 
De asemenea, într-o economie cu atingere redusă și îndeosebi online, precum cea actuală, uneori este dificil de înțeles dimensiunea, volumele și forma unui produs, pur și simplu, din descrierea sa de pe website-ul comerciantului. Aici intervine NIXON STUDIO! Proiectul care creează soluții de realitate augmentată, realizează randarea modelelor 3D a tuturor produselor de pe siteul comerciantului, ulterior implementând tehnologia AR la fiecare produs, astfel încât utilizatorul, respectiv clientul, să aibă parte de o experiență unică de vizualizare a produselor, să beneficieze de diferite detalii fără a fi nevoit să se deplaseze fizic la o reprezentanță, care probabil se află la sute de kilometri depărtare. Această tehnologie permite utilizatorului să se distreze amplasând obiectele de pe siteul comerciantului prin cameră, pe podea, pe mese sau pe pereți cu ajutorul camerei telefonului mobil sau a tabletei – în funcție de natura produselor în sine. Acest concept ar putea salva atât comercianții cât și cumpărătorii de la numeroasele retururi efectuate din diverse motive precum: dimensiunile prea mari sau mici ale produsului, culoarea acestuia care nu se potrivește cu decorul etc.
Eu, în cadrul proiectului NIXON STUDIO, îmi propun să rezolv această problemă la nivel global, prin crearea unor parteneriate cu afaceri care au ca principală activitate comerțul electronic și să vin in ajutorul potențialilor clienți care să se bucure de o experiență in concordanță cu era digitală în care trăim.
 
Ce sfaturi le dai celor din generația ta? Ce factori crezi tu că pot asigura reușita în carieră și în viață? Cum se poate ajunge acolo unde își dorește fiecare?
Aş avea mai multe sfaturi, dar o să mă rezum la două, foarte importante. În primul rând, ai grijă de la cine iei sfaturi! Ce vreau să spun prin asta e că dacă, spre exemplu, ai vrea să înveţi golf, nu vei merge niciodată la un fotbalist să te înveţe, ci vei merge la o persoană care practică golful. Aşa şi în antreprenoriat: nu mai lua sfaturi de la oameni care au fost toată viaţa lor angajaţi şi doar îşi dau cu părerea despre anumite subiecte antreprenoriale, ci du-te la antreprenori care chiar îţi pot da sfaturi bune şi care te pot ajuta în mod real pe acest drum. Aici vreau să adaug că nu e nimic greşit în a lua sfaturi de la părinţi / prieteni de familie care sunt angajaţi deoarece ei îţi vor binele, doar că problema ce apare e faptul că este un sfat bun din perspectiva şi experienţa lor. Ceea ce ar trebui să faci, e să îţi pui întrebări dacă chiar are sens ceea ce zic ei în această direcţie.
Un al doilea sfat ar fi să îţi urmăreşti visurile indiferent de circumstanţe. Ştiu că e banal, dar prefer să-l repet şi să adaug faptul că este cea mai tare călătorie din viaţa ta. Vor fi urcușuri şi coborâșuri, dar e normal să fie aşa, deoarece acesta este şi semnul vitalității. Important e să te ridici după orice fail, după momentele mai grele în care simţi că nu mai poţi să-ţi aduci aminte de ce ai început ceea ce ai început. Fii bucuros şi mândru de parcursul tău! Tind să cred că cel mai important lucru care te va ajuta să ajungi unde ţi-ai dorit este să iei o decizie singur şi să ai un respect faţă de tine uriaş. Pentru mine, cea mai mare formă de respect de sine este să duci la capăt ce i-ai promis persoanei pe care o vezi în oglindă zilnic. Dacă tu îţi faci anumite promisiuni şi nu le duci la capăt, cum te poţi uita zilnic în oglindă fără să ai remuşcări? Totodată, trebuie luată o decizie adevărată cu tine însuţi, care trebuie urmată neapărat de acţiune. Şi un ultim aspect crucial, este disciplina. Disciplinează-te! Formează-ți un stil de viață!

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii