Școlile nu vor fi închise din cauza gripei. Autoritățile recomandă ca profesorii să poarte mască și să facă "triajul" elevilor

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Şcolile vor fi redeschise în 9 ianuarie, așa cum este prevăzut, a declarat ministrul Educaţiei Ligia Deca, adăugând că nu este încurajată neparticiparea la cursuri, în contextul gripei fiind făcute mai multe recomandări, precum purtarea măștii de către cadrele didactice și triajul elevilor, care să fie făcut de către profesori. 

Aerisirea periodică a sălilor de clasă, precum și recomandarea de a utiliza masca de protecție de către profesori și, eventual, de către elevi și studenți sunt măsuri ce se regăsesc în instrucțiunea Ministerului Sănătății. 
Instrucțiunea a fost publicată joi, 5 ianuarie, în Monitorul Oficial, moment în care a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă. În document se arată că direcțiile de sănătate publică județene vor colabora cu inspectoratele școlare, pentru asigurarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în școli și grădinițe.
Joi a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, conform documentului publicat în Monitorul Oficial.
„Art. 1. — Având în vedere creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei pe 5 sezoane anterioare, se instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă”, după cum apare în instrucțiunea Ministerului Sănătății.
 
O altă măsură se referă la informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii.
„Art. 4. — Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează:
a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
d) aerisirea periodică a încăperilor;
e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
f) recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.”
 
Ministrul Educației a anunțat că școlile se vor redeschide în condiții normale. Ligia Deca a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile, așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”. 
Aceasta precizat că părinții trebuie să facă un triaj acasă, urmând să fie făcut și un triaj observațional la școală: „Al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii care mai departe procedează (…) recomandarea aceasta este informarea medicului de familie și urmarea indicațiilor terapeutice care vor rezulta ulterior”.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că trebuie să existe un triaj zilnic pentru elevi, în contextul în care școala începe pe 9 ianuarie, iar cazurile de gripă sunt în creștere.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii