Dr. Ladislau Lang le-a vorbit despre pandemie seniorilor care frecventează Centrul de Zi pentru Vârstnici

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Medicul de familie dr. Ladislau Lang a vorbit despre pandemie seniorilor care frecventează Centrul de Zi pentru Vârstnici de pe aleea Jiului.   

Noul club sătmărean organizează regulat evenimente cu caracter informativ, vârstnicii pot astfel afla mai multe despre problemele care le preocupă în mod direct, din surse autentice. Recent, a avut loc o activitate de grup coordonată de psihologa unității, Tóth Klára în cadrul căreia seniorii au discutat despre cum i-a afecat viața pandemia. Săptămâna trecută, invitatul centrului a fost medicul de familie dr. Ladislau Lang. 

Cunoscutul medic sătmărean a vorbit vârstnicilor despre originea noului coronavirus, subliniind că în calitate de medic ia în considerare ipotezele științifice și nu diverse teorii conspiraționiste. Doctorul Lang a trecut în revistă și factorii care au contribuit la apariția și la răspândirea COVID-19. 

Vârstnicii l-au ascultat cu mare atenție pe medicul de familie care a vorbit deschis despre experiențele sale atât ca specialist, cât și ca om. A relatat cu sinceritate ce a simțit când s-a întâlnit cu primul său pacient bolnav de COVID-19 și cum a ajuns să se obișnuiască cu faptul că bolnavii de coronavirus există și trăiesc printre noi.

”Nu poți să te dai la o parte. Această situație trebuie asumată de cei care lucrează în sistemul de sănătate, căci dacă nu putem conta pe medici și asistenți, pe cine putem?” – s-a întrebat doctorul Lang. 

Așteptăm cu nerăbdare zi de zi ora 13 să aflăm câte cazuri noi de îmbolnăvire s-au înregistrat în ultimele 24 de ore la nivel național și mai ales județean. Față de numărul cazurilor înregistrate numărul real al îmbolnăvirilor s-ar putea să fie de douăzeci și chiar de cincizeci de ori mai mare – avertizează medicul. Explicația acestui fapt este că mai bine de jumătate din totalul bolnavilor sunt asimptomatici sau fac forme ușoare ale bolii. 30% din populație nu dezvoltă niciun simptom, ceea ce e atât bine, cât și rău – consideră dr. Ladislau Lang. E bine, căci persoana respectivă nu suferă, dar e rău în ceea ce privește răspândirea infecției, căci neștiind că e bolnavă aceasta nu se izolează ci își trăiește viața în mod obișnuit și transmite boala. Alți 30% fac forme foarte ușoare: le doare un pic capul, le curge un pic nasul, tușesc un pic, peste 3-4 zile aceste simptome se ameliorează, iar peste o săptămână persoanele respective nu mai au nimic. 25-30% dintre infectați fac forme medii, iar o mică parte forme grave: cu stări febrile îndelungate, tuse seacă, insuficiență respiratorie, dureri musculare, în unele cazuri crampe abdominale, diaree. Cel mai caracteristic simptom al infectării cu noul coronavirus este poate pierderea gustului și a mirosului. Bolile frecvent întâlnite la persoanele în vârstă, precum tensiunea arterială mare, problemele cu inima și diabetul cresc șansele dezvoltării unei forme mai severe ale bolii. Din totalul cazurilor, 5-10% sunt formele grave, critice. 

dr ladislau lang1

La momentul actual, purtarea măștii este considerată cea mai eficientă metodă de protecție. Medicul a enumerat mai multe experimente recente care au dovedit eficiența măștii. Mai mult, purtarea acesteia ne poate feri cu succes și de alte boli, precum gripa. 

  • Să evite locurile aglomerate, să meargă la cumpărături când alții lucrează și nu în weekend când se duc toți – i-a sfătuit doctorul pe vârstnici. Dacă se află într-un spațiu închis, mic, împreună cu alte persoane să aerisească cât mai frecvent. 
  • Să se spele pe mâini regulat și să folosească dezinfectantul de câte ori este nevoie, căci acestea au un rol important în evitarea infectării – a subliniat doctorul. 
  • Dacă cineva s-a infectat să se adreseze imediat unui medic – recomandă dr. Ladislau Lang. Există deja medicamente care reduc înmulțirea virusului și care în majoritatea cazurilor sunt eficiente. A vorbit și despre terapia cu plasmă, cât și despre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un vaccin. „Să facem tot ce putem. Doar câștigând timp câștigăm lupta. Trebuie să trecem cu bine peste această iarnă, ceea ce nu va fi deloc ușor” – și-a încheiat spusele medicul de familie.

Dr. Lang Ladislau a răspuns și la întrebările seniorilor. Cei prezenți au fost interesați printre altele dacă măștile confecționate din materiale diferite protejează mai mult sau mai puțin, cât de frecvent e indicat să schimbăm masca, cum putem să curățăm corect măștile reutilizabile, precum și când va fi disponibil un vaccin anti-COVID. La sfârșitul evenimentului, seniorii i-au promis medicului că vor acorda o atenție și mai mare protecției corespunzătoare în cele ce urmează, că vor face tot posibilul să câștige această luptă și speră să se întâlnească cu bine, sănătoși, cât de curând din nou cu doctorul Lang. 

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kids

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii