ITM Satu Mare | Amendă de 40.000 lei pentru o firmă care avea angajați la negru

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În perioada 5-8 martie s-a desfăşurat Campania Naţională de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă.

Au fost vizați angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile de activitate: fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase – cod CAEN 107 şi comerţ cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate – cod CAEN 4724.

Au fost verificaţi 25 de angajatori în domeniul relaţiilor de muncă dintre care trei au fost efectuate noaptea. Inspectorii de muncă au dispus 16 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale şi s-au aplicat 7 sancţiuni, dintre care două amenzi în sumă de 4.500 lei şi 5 sancţiuni sub formă de avertismente. În urma controalelor efectuate a fost depistat un angajator care a folosit muncă nedeclarată, fiind depistate 2 persoane prestând muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, angajatorul respectiv a fost sancţionat cu amendă în valoare de 40.000 lei.

Principalele deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: prestarea activităţii fără a avea încheiat contractul individual de muncă, nu s-a ţinut evidenta orelor de muncă la locul de muncă, nu există copii CIM la locul de muncă, nu s-a acordat spor pentru munca prestată în zilele de sărbători legale şi în repausul săptămânal, nu face dovada înmânării unui exemplar CIM salariaţilor.

 

În cadrul campaniei desfăşurate în perioada 5-8 martie au fost verificaţi 18 angajatori în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu un număr total de lucrători 400, inspectorii de muncă dispunând 30 de măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale şi s-au aplicat 30 de sancţiuni dintre care 29 au fost sub formă de avertismente şi o sancţiune sub formă de amendă în valoare de 5.000 lei. 

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: nu este actualizată verificarea instalaţiei electrice, nu sunt nominalizaţi şi instruiţi lucrători pentru aplicarea măsurilor de prim ajutor, semnalizarea de securitate şi sănătate în muncă nu este completă, alimentarea cu combustibil lichid a arzătorului cuptorului se face necorespunzător, nu este actualizată verificarea ISCIR a arzătoarelor de la cuptoarele pe gaz, nu este asigurată supravegherea stării de sănătate pentru unii lucrători, nu este asigurată funcţionarea corespunzătoare a CSSM, instruirea periodică nu este verificată de superiorul celui care a efectuat instruirea.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii