Ministerul Dezvoltării a elaborat reglementări moderne pentru construcția și modernizarea spitalelor

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat, astăzi, un act normativ care prevede reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor.

Normativul de construcții în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 și nu mai oferă soluții moderne pentru construcția și modernizarea spitalelor, a subliniat ministrul dezvoltării.

În România există peste 400 de spitale care funcționează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi. 

”Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcția de spitale noi și pentru modernizarea și restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiții de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă și servicii sanitare adecvate oferite cetățenilor”, a transmis Cseke Attila.

Normativul se aplică pentru proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor cu funcțiunea de spital, a incintelor și terenurilor aferente, prevăzute a se realiza pe teritoriul României, în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerințele tehice și funcționale, precum parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare.

Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale și instalații corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferențelor dintre circuitele medicale. 

”Instalațiile corect proiectate și executate reduc semnificativ riscul apariției infecțiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieți omenești”, a precizat ministrul dezvoltării.

Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a spitalelor.

Documentul stabilește prevederile tehnice și condițiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcțiile cu funcțiunea de spital (indiferent de profilul și capacitatea acestora), pe întreaga durată de existență, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării a inițiat modificarea a zeci de normative de construcții în anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru construcția creșelor, urmat de normativul privind construcția școlilor și liceelor. După elaborarea normativelor privind construcția spitalelor, Ministerul Dezvoltării va moderniza și alte reglementări în domeniul construcțiilor, cum ar fi cel pentru grădinițe și cele pentru construcția clădirilor eficiente energetic.

La elaborarea acestui act normativ au participat universități tehnice de specialitate, experți cheie din toate domeniile specifice și s-au organizat consultări cu ministerul de resort.

Noile normative pentru construcția spitalelor, semnificativ simplificate și reduse de la aproape 200 de pagini la 112, vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii