gotec

Un focar de pestă porcină africană activ în județ și un caz de scrapie la ovine

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În această săptămână, în județul Satu Mare evoluează un focar de Pestă Porcină Africană într-o exploatație non profesională în localitatea Ghirișa, precum și un caz de encefalopatie spongiformă transmisibilă – scrapie la ovine - într-o exploatație non profesională din localitatea Corund.

Datorită apariției unui focar de Pestă Porcină Africană într-o localitate Bihoreană, aflată la limita dintre cele două județe, au intrat în zona de supraveghere a focarului de boală localitățile Andrid, Dindești, Dindeștiul Mic, Pișcolt și Resighea.

În anul 2022, în urma examenelor specifice de laborator, dintre cei patru mistreți găsiți morți în Fondurile de Vânătoare, unul a fost pozitiv, iar dintre cei 321 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 39 mistreți au fost pozitivi, iar 282  mistreți negativi.

În această perioadă mai evoluează Pestă Porcină Africană în Polonia, România, Slovacia, Letonia, Lituania, Ungaria, Estonia, Serbia.

”Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii/purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora”, a transmis DSVSA Satu Mare.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii