davis banner

Șoferii vor putea verifica online istoricul sancțiunilor primite

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începând cu luna aprilie a acestui an, șoferii vor putea verifica online istoricul sancțiunilor rutiere, direct pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.

Legea 385/2022, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Potrivit acesteia, titularii permiselor de conducere au dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una din următoarele modalități:

  • de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române
  • de la orice structură de poliție rutieră

Astfel, șoferii își vor putea verifica istoricul sancțiunilor rutiere și online.

Potrivit legii, măsura se va aplica în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 3 aprilie 2023.

În prezent, legea prevede că titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obţină, personal, la sediul poliţiei rutiere din judeţul care îl are în evidenţă, informaţii cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate. 

Astfel, orice posesor de permis românesc poate solicita obținerea istoricului de sancțiuni aplicate sau nu (istoric alb) ca urmare a încălcării regulilor rutiere în trafic.

Potrivit MAI, se pot primi prin e-mail solicitările cetățenilor pentru eliberarea istoricului de sancțiuni rutiere, însă primirea documentului se face personal la ghișeu.

Pașii procedurali:

  • Solicitantul completeaza cererea;
  • Trimite cererea online prin e-mail sau o depune direct la sediul unității de poliție;
  • Cererea este procesată și soluționată la nivelul unității de poliție;
  • Persoana în cauza intră în posesia istoricului de sancțiuni, în mod direct, la sediul unității de poliție;

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii