Satu Mare: Focar de rabie la vulpe într-o localitate din judeţ

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Prefectul Radu Roca a convocat astăzi ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui nou focar de rabie la o vulpe într-o gospodărie din localitatea Micula Nouă. 

După prezentarea situației de către directorul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța, CLCB a emis Decizia nr. 3/22.02.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Micula,  localitatea Micula Nouă și zona considerată de risc crescut. care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice. 
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitate.  Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale cât și la om.
S-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegete: FV 1 Cămărzana, FV 2 Bixad, FV 3 Huta , FV 11 Gherța Mică, FV 12 Batarci, FV 13 Băbești , FV 14 Halmeu, FV 15 Micula FV 16 Noroieni,  FV 17 Lazuri, FV 18 Satu Mare,  FV 28 Vetiș, FV 29 Dacia,  FV 35 Berveni, FV 36 Foieni, FV 37 Sanislău, FV 38 Pișcolt.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.
”Trebuie să tratăm foarte serios această problemă de aceea l-am convocat la ședință și pe primarul comunei Micula, Dobos Ștefan. Deja e al doilea caz de rabie în zonă, confirmat și vă solicit tuturor instituțiilor responsabile comunicare și conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave și pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi. Este o zonă cu risc crescut, în context transfrontalier și dorim închiderea  rapidă  a focarelor de la Micula. Solicit de asemenea transmiterea de mesaje Ro -Alert în zonă pentru atenționarea populației de pericolul pe care-l reprezintă apariția focarelor de rabie ” – a declarat prefectul județului Satu Mare Radu Roca.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii