Sătmărenii cer scăderea cotei de impozitare la 0,2%, ca în județele vecine

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Azi, în fața primarului Kereskenyi Gabor, a viceprimarului Adrian Albu, a directorului executiv al Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) Satu Mare și a unor consilieri locali,
câțiva sătmăreni au venit cu argumente solide pentru scăderea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale la 0,2%, după exemplul municipiilor din județele vecine.
În afara faptului că puținii sătmăreni care au participat azi la dezbaterea publică și-au putut spune oful în fața autorităților locale, mare lucru nu s-a întâmplat... Cota propusă de aceștia, de 0,2%, nefiind vizibil pe placul autorităților sătmărene care au propus deja o cotă de impozitare de 0,7%.
Așa cum la finele anul 2015 ”cineva” (fără să știm nici în prezent cine) a stabilit o cotă de impozitare de 1,5% (cota maximă), tot așa, azi, în fața contribuabililor prezenți la dezbatere s-a pus pe tapet o cotă deja stabilită pentru anul viitor, de 0,7% (cu mențiunea făcută de primarul Kereskenyi Gabor că propunerile celor prezenți vor fi preluate de consilierii locali - care vor ține sau nu cont de ele și vor micșora sau nu această cotă de impozitare la valoarea propusa).
Teoretic, vorbim de o reducere de peste 50% față de acest an, dar practic, vorbim de o valoare de 3 ori mai mare a cotei, comparativ cu cele aplicate în acest an de orașe precum: Zalău (0,3%), Cluj (0,2%), Bistrița (0,2%), potrivit datelor prezentate de inițiatorul acestei dezbateri publice, Adelin Ghiarfaș, fost candidat la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare.
De altfel, printre cei care au luat cuvântul se numără medicul stomatolog Călin Culcean, președintele PMP Satu Mare, Ioan Opriș, consilierul județean Adrian Cozma, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din zona Oaşului, Cornel Mureşan, și consilierul local Radu Roca, dar și alte persoane. 
La nivelul municipiului Satu Mare, din totalul de 8.000 de persoane fizice care desfășoară activități economice în locuințe, doar 2.500 au declarat dacă au sau nu activitate economică în locuință.
Cu toate că au venit cu exemple concrete și argumente la propunerea de diminuare a cotei de impozitare la 0,2%, mai mult, au încercat să afle ce primesc de la administrația locală în schimbul taxelor ridicate pe care le-au achitat și de ce nu au făcut un studiu de impact economic, nu au primit răspuns concret din partea conducerii Primăriei sau a DITL. Nu au răspuns nimic nici unora dintre participanții la dezbaterea publică care au amenințat autoritățile locale că vor pleca din oraș, sufocați de taxe.
Reducerea de la 1,5% la 0,2% a cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale propusă de persoanele fizice autorizate nu prea este pe placul directorului DITL care consideră că reducerea de la 1,5% la 0,7% ar fi mai potrivită.
Același Drimuș al cărui salariu lunar, potrivit declarației sale de avere, este de aproape 13.000 de lei, a refuzat să spună cine este vinovat de stabilirea plafonului maxim de impozitare... Nu că nu am avea idee...

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii