Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lucrările la Palatul de Justiție, recepționate. Judecătorii se plâng de lipsă de spațiu pentru arhivă

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Lucrările de reabilitare a Palatului de Justiție din Satu Mare au fost recepționare. Intrarea în instituție se face din nou de pe strada Mihai Viteazu.
Tribunalul Satu Mare și Judecătoria Satu Mare își desfășoară activitatea în Palatul de Justiție, o clădire edificată în perioada 1894-1896, un ansamblu arhitectural destinat activității de judecată, monument istoric și de arhitectură înscrisă cu poziția 146 în lista monumentelor istorice. Potrivit înscrieri CF, imobilul este proprietatea publică a Statului Român cu dreptul de administrare a Ministerului Justiției.
Începând cu anul 2006, clădirea a fost inclusă într-un vast proiect de reparații capitale, consolidare, amenajare, restaurare și extindere. Execuția propriu zisă a început în luna septembrie 2011 și ar fi trebuit să fie finalizată în 18 luni. Costul total final al proiectului este de 31,9 milioane lei, din care valoarea lucrărilor de construcții montaj inclusiv valoarea utilajelor și a dotărilor realizate sunt de 29,6 milioane de lei.
La data de 20 decembrie 2017 avut loc recepția la terminarea lucrărilor se în care a fost încheiat procesul de verbal de recepție. Proiectul de investiții s-a realizat în toată această perioadă (2011-2017) sub exploatare, ceea ce a însemnat restrângerea spațiilor destinate activității celor două instanțe producând reașezări periodice ale personalului în birouri și săli de judecată în tronsoane ale clădirii, fapt ce a afectat funcționarea acestor instanțe.
”În urma investiției efectuate s-ar putea aprecia că nu există disfuncții în privința sediilor celor două instanțe care funcționează în cadrul Palatului de Justiție. Cu toate acestea se impune să semnalăm că ne confruntăm cu o deficiență de spațiu destinat arhivei. Tribunalul are închiriat un spațiu pentru arhivarea dosarelor anterior lucrărilor investiției deoarece cu problema lipsei de spațiu s-a confruntat mai de mult. În prezent problema lipsei de spațiu destinat arhivei s-a acutizat. Deficiența actuală este determinată de faptul că, configurația interioară a clădirii a suferit parțial modificări prin investiția realizată, modificări determinate prin amenajarea mai multor săli de judecată și grupuri sanitare decât cele existente anterior, prin amenajarea de spații destinate deținuților care sunt aduși la instanță pentru soluționarea cauzelor penale.
Pe de altă parte, în anii 2008-2013 a crescut foarte mult numărul de dosare, iar termenul de arhivare a crescut, potrivit nomenclatorului arhivistic. În prezent mai e nevoie de spațiu de arhivă pentru cel puțin 220.000 de dosare ale Judecătoriei Satu Mare. Pentru soluționarea acestor deficiențe administrative, Tribunalul Satu Mare a elaborat nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării de cheltuieli privind achiziția publică, încheiere contract de închiriere spațiu pentru arhiva conform procedurii elaborat în acest sens de Ministerul Justiției. Până acum, nota de fundamentare nu a fost avizată de ordonatorul principal de credite”, potrivit declarațiilor președintelui Tribunalului Satu Mare, judecătorul Nilda Preda Târnoveanu.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energykardioclubnoiembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii