Comercianţii de legume şi fructe, verificaţi. Ce nereguli s-au găsit

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Protecția Consumatorilor Satu Mare a efectuat controale privind comercializarea fructelor și legumelor proaspete
și modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hiper/supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros. Au fost controlați 12 operatori economici care comercializează legume și fructe proaspete, 11 dintre aceștia fiind depistați cu abateri. Din cantitatea controlata de 1.795 kg fructe si legume 750 ,5 kg fructe si legume proaspete, în valoare de 3187,5 lei, nu respectau prevederile legale, fiind oprite temporar de la comercializare 670 kg în valoare de 2.918 lei si oprite definitiv de la comercializare 80,5 kg fructe și legume proaspete în valoare de 169,5 lei.
Pentru baterile constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu avertisment și amenzi în valoare de 40.400 lei.
Printre deficiențele constatate se numără: neafișarea la expunerea la comercializare elemente de informare si caracterizare sau nu erau complete - denumirea produsului, țara de origine, clasa de calitate; la doi operatori economici din Satu Mare a fost identificată fasole vrac de origine Polonia fără traducerea în limba română a informațiilor de pe ambalaj; la doi operatori economici din Carei nu existau informatii la expunerea la comercializare referitoare la tara de origine si clasa de calitate: caise si banane – in factura de achizitie la caise si banane nu erau mentionate, iar la alte produse, pretul afisat, tara de origine si clasa de calitate de pe ambalajul unor produse nu corespundea cu cel din tabelul afisat.
La un supermarket din Satu Mare care avea la comercializare cartofi de origine Franta, nu avea traduse in limba romana toate informatiile de pe ambalaj si la prosusul lamai ambalate la plasa de 500g se mentiona data de 10.07.2015 fara a se specifica, ce reprezinta.
La un operator economic din Satu Mare nu erau afisate preturile la toate legumele si fructele expuse la comercializare.
La doi operatori economici din Satu Mare au fost identificate portocale cu pete de mucegai, legaturi de verdeturi-patrunjel, marar, castraveti, gogosari cu urme de putregai /imucegai sau deshidratate.
La un alt supermarket din Satu Mare erau expuse la comercializare ceapa verde legatura, vestejita si deshidratata, ardei iuti vrac si caserole cu pete negre si de mucegai si deshidratati, avocado alterate cu pulpa moale si sfaramicioasa , morcovi la ambalaj de 1kg , la care radacina era moale si cu puncte negre (conditiile de pastrare impuse de producator de 4 grade Celsius ).
La 2 operatori economici din Satu Mare spatiile de depozitare erau pline de ambalaje goale si resturi vegetale
La un operator economic cantarul nu avea verificarea metrologica.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii