Negrești Oaș, fără apă. Prefectul se bazează pe preoții din Certeze să convingă oamenii să nu mai fure apă din rețeaua negreștenilor

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Seceta din ultima perioadă și canicula prelungită au dus la o situație fără precedent la Negrești-Oaș,
acolo unde o bună parte din populație nu are apă potabilă la robinete. Primarul Aurelia Fedorca a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență și a solicitat Apaserv să distribuie apă în cartierele de blocuri, acolo unde robinetele au secat de mai multe zile.

Deși situația este dramatică la Negrești-Oaș, în Certeze, cea mai bogată comuna din România, viața oamenilor branșați ilegal la rețeaua de apă decurge fără probleme. Așa s-a ajuns azi ca în Certeze, pe traseul conductei, să se consume apă mai multă decât în tot orașul Negrești-Oaș.

În replică, prefectul a declarat că s-a gândit în mod serios să apeleze la preoți care să convingă oamenii din Certeze să nu mai fure apă din rețeaua negreștenilor.
Primarul Aurelia Fedorca, care nu era nici ea apă la robinet, încearcă să găsească soluții provizorii pentru a remedia pe cât posibil situația.
  • ”În aceste zile trecem printr-o situație dramatică. Ca și mulți negreșteni, nici eu nu am acasă apă la robinet de multe zile. Ne confruntăm cu o secetă fără precedent în istoria recentă a orașului nostru și cu o perioadă prelungită de caniculă, ceea ce face ca sursele de apă de la care se alimentează orașul nostru să aibă debite reduse. Principala sursă de apă a orașului Negrești-Oaș este Valea Rea de la Huta Certeze, iar sursa secundară râul Tur. Am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, ocazie cu care reprezentantul de la Apele Române, d-nul Cornel Merce, și reprezentantul Apaserv au spus că la captarea de pe Valea Rea intră în jur de 144 litri/ secundă, dar efectiv în stația din Negrești-Oaș ajung 55 de litri pe secundă. Concluzia lor este că undeva există o risipă uriașă de apă, înainte de a intra în stația de la Negrești-Oaș. Urmare a acestei situații, prefectul a solicitat joi pentru ora 9.00 întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a declarat primarul Aurelia Fedorca, care a cerut instituțiilor abilitate să se implice mai mult pentru a rezolva problema”, a declarat primarul Aurelia Fedorca, care a cerut instituțiilor abilitate să se implice mai mult pentru a rezolva problema.

Primarul Aurelia Fedorca a solicitat operatorului APASERV să distribuie apă în cartierele de blocuri, zonele cele mai afectate. Cisternele cu apă se vor afla permanent în cartiere până când situația se va ameliora. Situația este similară și pe toate străzile situate în amonte: Victoriei, Luna, George Coșbuc, Livezilor, Tudor Vladimirescu, Oașului.

Rezolvarea situației de la Negrești-Oaș ar putea veni de la Certeze, acolo unde ar trebui oprite robinetele păstrăvăriilor și a piscinelor conectate ilegal la rețeaua de apă.

Specialiștii spun că o asemenea situație nu a fost întâlnită de foarte mulți ani la Negrești-Oaș, cel puțin nu în epoca modernă în care oamenii depind de sursa de apă de la robinet.

Situația este frustrantă pentru negreștenii care locuiesc la bloc deoarece presiunea scăzută a apei face ca la robinetele lor să nu mai curgă niciun strop. În aceiași situație se află și negreștenii care locuiesc la casă în amonte, pe străzile Victoriei, Luna, George Coșbuc, Livezilor, Tudor Vladimirescu, Oașului. Norocoși sunt cei care au forate vechile fântâni în curte.
De asemenea, vechimea rețelelor de apă, aflate în curs de reabilitare, face ca apa să nu ajungă cu aceiași presiune în toate zonele orașului. În timp ce certezenii, dar și unii negreșteni își desfășoara viața normal, udându-și grădinile și pavajele, alții nu au niciun picde apă la robinet.
  • „În ultima perioadă, din cauza secetei generate de lipsa precipitaţiilor şi creşterii consumului de apă, au scăzut debitele de apă la unele puncte de captare (Valea Rea şi râul Tur), astfel încât au apărut variaţii de presiune în reţelele de distribuţie a apei potabile din zona Negreşti Oaş. Pentru a remedia această problemă, S.C. Apaserv Satu Mare S.A. va restricţiona consumurile de apă şi face apel către populaţie să folosească apa potabilă strict în scopurile prevăzute în contract de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă-canal, respectiv în scopuri gospodăreşti şi de uz casnic, evitând folosirea apei în alte scopuri, cum ar fi udatul grădinilor, teraselor, curţilor etc”, se arată într-un comunicat al Apaserv.

Pe de altă parte, primarul Aurelia Fedorca a cerut Apaserv să ia în calcul la facturarea apei pe lunile iulie și august faptul că multe locuințe care plătesc apa în sistem paușal nu au avut deloc sau foarte puțină apă la robinete, în timp ce alții nu au avut probleme majore.

  • ”În baza prevederilor O.U.G. nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări ulterioare; Având în vedere prevederile H.G.R. nr.2288/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; În baza Regulamentului- Cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă, aprobată prin H.G.R. nr.1491/2004;

                                             HOTĂRĂŞTE:

                               Art.1 Începând cu data adoptării prezentei şi până la finele lunii septembrie 2015 datorită rezervelor de apă foarte reduse din cauza perioadei lungi de secetă, toți utilizatorii casnici și industriali de pe întreg teritoriul județului Satu Mare vor utiliza apa în mod rațional, având prioritate consumul de apă uman, pentru animale şi tehnologic. Utilizarea apei din reţele pentru alte destinaţii este strict interzisă.

                              Art.2 Pentru zona Negrești-Oaș - Certeze, în intervalul orar 23,00 – 6,00 se va restricționa consumul de apă astfel încât pe perioada de noapte să se creeze condiţiile realizării rezervei necesare alimentării cu apă pe perioada de activitate.

                              Art.3 Monitorizarea modului de respectare a punctelor 1 și 2 din prezenta hotărâre, respectiv a consumului de apă, se va realiza de către SC APASERV SATU MARE SA şi autorităţile publice locale cu sprijinul Inspectoratului de Poliție al Judeţului Satu Mare și a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare „Gl.bg. Ioniţă Borşan”.

                             Art.4 Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor adopta programe proprii în acest sens, după o prealabilă consultare şi informare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

                            Art. 5 Evaluarea pagubelor la culturile agricole urmare a secetei prelungite pe teritoriul judeţului Satu Mare se face de către autorităţile publice locale împreună cu serviciile publice deconcentrate cu responsabilităţi în domeniu, la solicitarea fermierilor, în condiţiile legii.

                             Art. 6 Prezenta Hotărâre va fi comunicată membrilor CJSU, Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, serviciilor publice deconcentrate, pentru informare şi conformare, prin grija Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată într-un comunicat semnat de președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefect Eugeniu Avram.


Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii