alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

Romeo Nicoară, despre tragedia de la Caracal: ”Întrebarea care mă macină este: cum putem ieși din starea aceasta a lucrurilor?”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputatul PNL, Romeo Nicoară, susține că situația generată de tragedia de la Caracal a creat o stare de emoție cum, din păcate, s-a mai întâlnit în ultimii ani, vezi Colectiv sau OUG 13. Acesta susține că tragedia din Caracal a fost generată de incompetența autorităților, în timp ce profesioniștii nu au loc în instituții din cauza ”sistemului bolnav PCR (pile-cunoștințe-relații)”.

Redăm mai jos textul integral: 

”Toată situația generată de tragedia de la Caracal, drama familiei fetei presupus ucise, incompetența autorităților care nu au intervenit prompt (la fel ca în multe alte domenii unde autoritatea statului e praf) au creat o stare de emoție cum din păcate am mai întâlnit în ultimii ani. Vezi cazul Colectiv sau OUG 13.

Întrebarea care mă macină este: cum putem ieși din starea aceasta a lucrurilor? Cum rezolvăm problema imensă a nepăsării multor instituții publice față de viața și față de interesul imediat al cetățenilor?

În prima fază demisia tuturor celor responsabili este un lucru firesc, deși el nu prea se întâmplă.
În al doilea rând demiterea diverșilor șefi de instituții poate atenuează temporar tensiunea, însă nu rezolva problema în esență.

În al treilea rând, așa cum deja s-a pronunțat președintele țării, domnul Klaus Iohannis, modificările legislative ce privesc gestionarea situațiilor de urgență, în toate aspectele lor, legislația privind infracțiunile grave contra persoanei sau angajarea de experți în instituțiile publice și nu a pilelor personale sau de partid, trebuie sa fie PRIORITĂȚI ale executivului și desigur ale Parlamentului care ar trebui să se întâlnească de urgență, acum, în august, pentru a modifica legile necesare.

Și, dacă vorbim de experți în aceste instituții, e important sa spunem ca românii au mulți profesioniști care adesea nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav PCR (pile-cunostinte-relatii). Vă mai amintiți expresia?

Aș spune că un prim pas în consolidarea și în profesionalizarea instituțiilor statului ar trebui sa fie sistemul de selecție al tuturor celor ce se angajează în sistemul public, poate printr-o metoda inovativă precum licențierea pe fiecare specializare în parte printr-un examen online, prin intermediul unei instituții unice independente, licențiere care să dea dreptul de a profesa unei persoane (vezi exemplu în SUA).

Daca vreți poate exista la fel ca un examen pentru un permis auto - un examen online - examen ce atestă dreptul unei persoane de a conduce un autovehicul.

Este doar un simplu exemplu, dar până nu vom avea astfel de experți certificați, în orice domeniu, chiar și in poliție sau alte instituții din domeniul siguranței și ordinii publice nu cred că putem avea așteptări mari de la vreo instituție publică care să producă rezultate.

Însă, mai presus de toate aceste lucruri necesare este ceea ce numim profesionalizarea clasei politice. Până când politicienii de vârf (dar și cei de la diverse niveluri locale) nu vor întelege care le este rolul, acela că ei sunt ÎN SERVICIUL CETĂȚENILOR, că sunt acolo pentru a proteja și oferi garanții că avem o țară sigură, până atunci vom bâjbâi în această tranziție veșnică ce deja durează de 30 ani.
Democrația nu e ușoară, nu e ieftină, dar e cea mai bună!” susține Romeo Nicoară.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii