banner draxkmaier satu mare

Klaus Iohannis: ”Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară”

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că PSD continuă să promoveze legi care duc la o formă de autonomie a Ținutului Secuiesc.

Iohannis s-a referit la un proiect de lege adoptat tacit de Senat care prevede folosirea limbii maghiare în instituțiile publice din mai multe județe din Ardeal, precum și posibilitatea de a arbora steagul secuiesc.

 • ”Nu pot să nu menționez o temă pe care am adus-o în discuție săptămâna trecută și care a preocupat pe foarte mulți. Este chestiunea din Parlament care ține de autonomia teritoriului care este denumit în Transilvania Ținutul Secuiesc. 

  Am făcut atunci (miercuri, 29 aprilie - n.red.) niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulți, am avut mulți colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care își văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc.

  Este surprinzător și, recunosc, pentru mine și cred că pentru mulți dintre dumneavoastră, supărător. Au încercat să se scoată pesediștii și după scurt timp au introdus legislația în Senat, unde au picat-o.

  Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR.

  Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.

  De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a știut, fiindcă această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.

  Acum, probabil, după ce am arătat public ce se dorește iar din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva și acestei legi. Însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, ori așa ceva este pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”, a avertizat șeful statului în declarația susținută luni la Palatul Cotroceni după ce a anunțat că starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus nu va fi prelungită din 15 mai.

  Iohannis a acuzat miercuri, 29 aprilie, că PSD că a adoptat autonomia Ținutului Secuiesc, după ce un proiect de lege care prevedea autonomia regiunii a trecut, tacit de deputați. În aceeași zi, PSD a convocat plenul Senatului, care a respins proiectul în final”.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kids

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii