Adrian Cozma condamnă conducerea Consiliului Județean și pe managerul Spitalului pentru închiderea secției Diabetologie: ”Este foarte grav că s-a ajuns aici”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputatul PNL Adrian Cozma condamnă lipsa de reacție a managerului Spitalului Județean de Urgență și a președintelui Consiliului Județean pentru închiderea secției Diabetologie din cadrul spitalului. 

Cozma susține că acest lucru putea să fie prevenit, dacă managerul ar fi știut că doi dintre cei patru medici au vârsta de pensionare. 
Este foarte grav că s-a ajuns aici. Un manager bun își face planuri din timp, dacă ar fi avut interesul să se uite pe CNP-ul celor doi medici. Trebuia să facă demersuri în urmă cu 2-3 ani, dacă ar fi știut că urmează să se pensioneze. Conducerea spitalului și a CJ ar trebui să facă vizite la studenții din anul VI la Medicină și să le ofere stimulente pentru a veni la Satu Mare”, a declarat Cozma.
Nu suntem un județ de mâna a treia. Nu putem pune lacăt pe o secție, în condițiile în care peste 20% dintre sătmăreni au astfel de probleme, ce țin de această secție de Diabetologie, cum ar fi diabetul zaharat”, a mai spus Cozma.
De altfel, Cozma a transmis o scrisoare deschisă primului ministru al României, ministrului Sănătății și rectorilor universităților de medicină din România în care atrage atenția că majoritatea secțiilor se află în pericolul de a nu putea asigura servicii medicale tuturor pacienților. 
Redăm mai jos textul scrisorii:

Către: Prim-ministrul României, domnului Marcel CIOLACU  

Viceprim-ministrul României, domnului Marian NEACȘU

Ministrul Sănătății, domnului Alexandru RAFILA

Rectorii universităților de medicină din România

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Domnule prim-ministru,
Domnule viceprim-ministru,
Domnule ministru, 
În ciuda faptul că, la nivelul sistemului public de sănătate, condițiile de lucru și nivelul de salarizare au înregistrat îmbunătățiri semnificative, deficitul de medici specialiști în unitățile sanitare de stat au ajuns în situația de a închide unele secții. Spre exemplu, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, majoritatea secțiilor se află în pericolul de a nu putea asigura servicii medicale tuturor pacienților. Din cauza lipsei medicilor, activitatea secției de diabetologie s-a suspendat. De asemenea, și alte secții, precum medicina de urgență, pediatria, neonatologia, imagistica se confruntă cu aceleași dificultăți, în condițiile în care ocuparea posturilor în spitalele publice este tot mai puțin atractivă pentru tinerii absolvenți ai facultăților de medicină. 
Având în vedere dreptul constituțional la ocrotirea sănătăţii și faptul că un număr foarte mare de medici vor îndeplini în următorii ani condițiile legale de pensionare, vă adresez rugămintea de a analiza această situație și de a dispune măsurile care se impun. 
Măsurile pe care vi le propune și care ar putea determina tinerii medici să ocupe posturile vacante la nivelul spitalelor județene de urgență, inclusiv la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, pot fi:
- Alocarea de locuințe de serviciu pentru medicii care vor ocupa posturile vacante;
- Debirocratizarea activității medicilor/personalului medical, în condițiile în care activitățile birocratice (formulare, rapoarte etc) ocupă o parte consistentă a activității acestora;
- Creșterea autonomiei locale în ceea ce privește stimulentele pe care le pot acorda autoritățile administrației publice locale pentru medicii care se stabilesc în localitatea respectivă;
- Majorarea cifrelor de școlarizare în universitățile de medicină de stat, în condițiile în care foarte mulți absolvenți continuă să opteze pentru o carieră în străinătate sau se reprofilează în carieră;
- Identificare de surse suplimentare de finanțare a unităților spitalicești de stat;
- Extinderea centrelor universitare la nivelul spitalelor județene de urgență, pentru creșterea atractivității tinerilor care doresc să urmeze o carieră universitară sau de cercetare medicală.   
Cu speranța că această avertizare va beneficia de o analiză corespunzătoare și de măsuri eficiente, vă asigur de înalta mea apreciere,
Adrian-Felician COZMA
Deputat PNL – Satu Mare

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii