Deputatul Lóránd Magyar s-a adresat ministrului agriculturii în vederea elaborării metodologiei privind transportul cadavrelor de animale

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
„M-au căutat din mai multe părți ale județului Satu Mare cu problema transportării și incinerării cadavrelor de animale, fiindcă nu există metodologie aprobată pentru hotărârea de guvern, motiv pentru care instituțiile județene nu o pot aplica” -
a explicat problema frecvent întâlnită de fermierii sătmăreni deputatul UDMR din județul Satu Mare Lóránd Magyar care s-a adresat în scris și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Deputatul a arătat că, potrivit H.G. 24/2016, crescătorii de animale sunt obligați să anunțe decesul animalelor în 24 ore la medicul veterinar din circumscripția lor, respectiv autoritățile competente indicate în H.G., primăria, consiliul județean și firma care se ocupă de transport și incinerare. Primăriile sunt obligate să conducă un registru special, iar consiliul județean administrează centralizatorul de date.

„În lipsa metodologiei, primăriile și consiliile județene nu pot face nimic și nu pot aloca resursele financiare necesare. De aceea am considerat că este important să mă interesez de termenul elaborării metodologiei. Potrivit normelor în vigoare ministerul are la dispoziție 90 de zile pentru aplicarea metodologiei, adică până în mijlocul lunii iulie, deci trebuie să avem progres în acest sens, de aceea l-am întrebat pe minister de stadiul procesului.” - a relatat motivele interpelării parlamentarul.

„Nu ne-a rămas decât să ne rugăm să nu se întâmple nimic pentru că altfel nu prea cunoaștem soluția. Până acum contractam câte o firmă care lua și incinera cadavrele imediat după notificare. Ne-a costat mult, dar am rezolvat problema. Acum nu mai putem face la fel pentru că s-a centralizat, consiliile județene sunt competente, dar nu au bani și totul e în aer” - a rezumat situația primarul din Halmeu Lajos Incze.

Președintele Asociației Crescătorilor de Animale din Turulung Viktor Gyákon a mai adăugat că pe vremea când firma specializată nu putea fi contractată, cadavrele au fost îngropate în coordonarea Direcției Județene Sanitar-Veterinară, dar această metodă nu este tocmai euroconformă.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii