gotec

Romeo Nicoară: ”Susțin votul pentru tinerii care au împlinit 16 ani”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputatul PNL de Satu Mare, Romeo Nicoară, a anunțat că susține implementarea în legislația românească a unei recomandări votate de Parlamentul European încă din 2015, care prevede acordarea dreptului de vot și tinerilor care au împlinit deja vârsta de 16 ani.

Publicăm integral declarația deputatului sătmărean:

”Pentru că vin alegerile europarlamentare, să vorbim deci și despre subiecte europene. Din 2015, Parlamentul European a votat pentru susținerea votului tinerilor de 16 și 17 ani și a cerut statelor membre să găsească moduri de a introduce această prevedere în practică.

Este vorba deopotrivă de încredere și de responsabilizare. Tinerii sunt astăzi mult mai dinamici și participă cu rezultate la viața comunităților noastre. Lucrează, inovează, sunt un motor pentru tehnologie și adopția ei, unii plătesc deja taxe. Este firesc să le oferim și un instrument prin care să fie o voce egală, în mod democratic, în viața politică.

Noile media prin care ei comunică au ajuns să transforme viața noastră și, că vrem sau nu vrem, participăm și noi la o societate modelată de ei, chiar acum când vorbim. Este un grup important care trebuie adus la aceeași masă a deciziilor, ca persoane cu deplină înțelegere a lumii, uneori poate mai fină și actuală decât a celorlalți.
Nu este așadar o dorință de a-i împinge de la spate sau de a-i sensibiliza, ci de a accepta că ei sunt deja parte a societății politice, nu doar consumatori.

Experiența altora state, inclusiv europene, arată că inițiativa este un succes. Fie că este implementată gradual, doar pentru anumite tipuri de alegeri, fie deodată la toate, tinerii vor să participe. Au existat și în România demersuri similare dar ele au fost realizate doar „pe fugă”, fără dezbatere și o asumare reală.

Sunt de părere că dreptul unor concetățeni de a decide cu privire la viața lor este elementar și merită atenție în mod prioritar. Asta înseamnă să devenim și mai mult europeni. E timpul pentru Europa!”.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii