OMS | 4 martie - Ziua Mondială a Obezității. Obezitatea este considerată boală cronică

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ziua Mondială a Obezității este marcată anual pe data de 4 martie.

Ziua Mondială a Obezității a fost instituită în 2015 ca o campanie anuală cu scopul de a stimula și susține acțiuni practice care vor ajuta oamenii să atingă și să mențină o greutate sănătoasă și să inverseze criza globală a obezității. În România, 6 din 10 adulți au probleme de greutate. 

În prezent, obezitatea este considerată o epidemie globală şi reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului actual de sănătate la nivel mondial, întrucât este provocată de factori multipli, unii fiind în afara controlului nostru - factori genetici, hormonali sau de mediu. Totodată, obezitatea este declarată drept boala cronică, având complicaţii metabolice sau non-metabolice, care trebuie evaluate, monitorizate şi tratate de echipe de medici multidisciplinare, notează site-ul https://www.despreobezitate.ro/.

În România, conform Studiului Naţional privind Prevalenta Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii,  Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani au obezitate.

Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În ceea ce priveşte supraponderea, 34,6 % sunt afectaţi. Cu alte cuvinte, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutate.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității, OMS încurajează soluții practice pentru a ajuta oamenii să obțină și să mențină o greutate sănătoasă.

Mesajul pentru anul 2022, cu ocazia Zilei mondiale a obezităţii, este "Everybody Needs to Act", conform site-ului https://www.worldobesityday.org/. Astfel, fiecare persoană este încurajată să acţioneze pentru a spori gradul de informare asupra pericolelor pe care le aduce obezitatea din punct de vedere al sănătăţii, dar şi să pună în aplicare normele de alimentaţie corectă, combaterea sedentarismului, practicarea sportului şi a mişcării în aer liber.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii