Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată în fiecare an pe 7 aprilie, anul acesta are ca temă generală diabetul zaharat.
La Bucureşti, în perioada 5-9 aprilie se desfăşoară evenimentul ştiinţific „Problematica diabetului în România”, având menirea de a sublinia faptul că, creşterea prevalenţei diabetului zaharat şi a complicaţiilor sale (neuropatia diabetică, piciorul diabetic etc.) trebuie să îndemne lumea medicală să se implice şi mai mult în acţiunile de prevenire şi combatere a diabetului.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 9% din populaţia adultă este atinsă de această boală, dar numai o parte dintre pacienţi ajung să fie descoperiţi din timp şi să primească tratamentele şi îngrijirile necesare pentru a ţine sub control boala. În cazul lor este vorba de obicei de diabetul de tip II, al cărui factori determinanţi au legătură strânsă cu stilul de viaţă nesănătos. Se mai adaugă mulţimea acelor copii care suferă de tipul I de boală. De aceea, vorbim despre importanţa celor 3 piloni care împreună contribuie la combaterea diabetului zaharat: prevenţie, educaţie şi control.

Stilul de viaţă sănătos, presupunând alimentaţie sănătoasă (reducerea consumului de dulciuri şi făinoase şi înlocuirea lor în mare parte cu fructe şi legume), mişcare, activitate fizică zilnică, ţinerea sub control al greutăţii ajută la evitarea apariţiei diabetul zaharat. Prin verificarea din când în când a glicemiei, diabetul zaharat se poate descoperi din timp, şi astfel se pot lua măsurile necesare pentru prevenirea agravării şi apariţiei complicaţiilor.

În ceea ce priveşte situaţia pacienţilor cu diabet zaharat, ei pot duce o viaţă cvasinormală şi pot avea speranţă de viaţă comparabilă cu ceilalţi oameni, cu condiţia să respecte toate recomandările medicilor diabetologi şi de familie privind tratamentul ajustat permanent la valorile glicemiei (cele trei elemente: dietă, medicamente şi insulină, în diferite combinaţii) şi îngrijirile necesare.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energykardioclubnoiembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii