Dakar 2024 | Mani Gyenes a încheiat pe podium prologul celei mai dificile competiții de rally-raid din lume

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sătmăreanul Emanuel Gyenes a început foarte bine ediție din acest an a celei mai dificile competiții de rally-raid din lume și a încheiat pe podium prologul clasei fără asistență tehnică - Original by Motul / Malle Moto.

După prezentarea oficială de joi seară, în această dimineață a avut loc startul festiv și apoi s-a pornit în prologul ediției 2024 a Raliului Dakar, iar la finalul celor 27 km din jurul sit-ului de excepţie de la Alula, Mani s-a clasat pe locul 2 (23' 20''), la 44 de secunde în spatele câștigătorului TOBIAS EBSTER.

dakar 2024 clasament prolog

În clasamentul general, Gyenes ocupă locul 47 (23' 20’’), la 5 minute și 45 secunde în spatele liderului TOSHA SCHAREINA (Monster Energy Honda Team), care a încheiat prologul în 17 minute și 35 sec. Al doilea a juns  DANIEL SANDERS (17' 47’’), iar al treilea a ajuns ROSS BRANCH (17' 54'').

Sâmbătă, caravana motocicliștilor se va îndrepta spre est, cu trei probe speciale de peste 400 km şi o etapă maraton în seara zilei de 8 ianuarie.

Piloţii se vor confrunta apoi cu imensitatea deşertului Empty Quarter. După o specială scurtă (118 km) pe 10 ianuarie, dar cu "100% nisip", etapa a şasea, în lungime de 818 km, dintre care 584 km probe speciale, se va desfăşura pe parcursul a două zile, cu format inedit, "48 h crono", timp în care concurenţii vor fi nevoiţi să se descurce pe cont propriu.  Motocicliştii şi echipajele vor primit din partea organizatorilor câte un cort, un sac de dormit şi o porție de mâncare. În aceste condiţii sumare, aceştia nu vor putea primi niciun ajutor din exterior şi nu vor putea comunica cu echipele lor până în seara următoare.

După un transfer aerian la Riad al piloților, respectiv pe trailer pentru motociclete, ziua de odihnă (13 ianuarie) va fi aşadar binevenită, însă Mani va fi nevoit să-și sacrifice prima parte a zilei pentru mentenanța motocicletei, iar în partea a doua a zilei se va putea odihni.

Cea mai lungă etapă a Raliului Dakar 2024 va fi etapa a şaptea, care va măsura în total 873 km, inclusiv 483 km cronometraţi, în timp ce penultima zi de cursă (Alula-Yanbu) se va desfăşura pe un teren care a chinuit pneurile anul trecut, la debutul raliului.

 

În acest an, la clasa Moto vor participa 137 de piloți, marea majoritate a acestora vor folosi în premieră un road-book electronic, pe tabletă, doar piloții de fabrică vor folosi road-book-ul clasic, pe hârtie.

Pentru Mani Gyenes va fi cea de-a șasea participare la categoria Original by Motul și, la fel ca la ediția de anul trecut, va concura în calitate de Legendă a celei mai solicitante competiții din motorsport la categoria Original Malle Moto, fiind de altfel ambasador al categoriei, însă va puncta doar în clasamentul general al competiției.

La ultimele trei ediții ale Dakar-ului Mani a concurat cu aceeași motocicletă, însă la cea de-a 44-a ediție a competiției va concura cu o motocicletă nouă. Este vorba de modelul KTM 450 Rally Replica 2024, una dintre cele 80 de exemplare, serie limitată, produse anual de KTM. De altfel, pentru a fi sigur că va reuși să achiziționeze noua motocicletă, Gyenes a făcut comandă încă din luna martie a acestui an. Noua motocicletă a fost achiziționată pentru Mani de Marcel Butuza și Vectra Racing Team Page, omul de afaceri brașovean fiind alături de Mani în ultimii 15 ani și au concurat împreună la mai multe ediții ale Dakar-ului.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii