Banner blato Livrare1 
banner simple shop

Hosting România – Cum să faci backup pentru site-ul tău WordPress?

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Auzim des noțiunea de backup, dar oare o fi atât de important precum se vehiculează pe site-urile de specialitate? Răspunsul este un DA, clar și răspicat. Cu siguranță este un subiect relevant pentru vasta arie de hosting România.

Poate te întrebi totuși la ce ajută atât de mult. Ei bine, gândește așa – ai depus mult efort și timp pentru a-ți construi un super website, însă este atacat de hackeri și în doar câteva minute pierzi totul. Sau pur și simplu, accidental, apeși butonul delete, iar site-ul tău este pierdut pentru totdeauna. 

Acum poate te-am convins de ce este important să te asiguri că ai o copie a site-ului și de ce este important să o actualizezi constant. Dacă nu ai idee cum să faci asta singur sau nu ești convins de importanța acestui proces basic, acest articol te va ajuta mult!

 

De ce este important să faci backup pentru site-ul tău WordPress?

La nivelul avansat la care a ajuns tehnologia în zilele noastre, este greu de crezut că erorile sau lag-urile mai există. Dar ghici ce? Există și sunt mai prezente ca niciodată! Într-o lume ideală ne-am putea baza pe performanțele site-ului nostru, crezând că așa va funcționa până la adânci bătrâneți, însă realitatea e de altă părere. Lucrurile rele se întâmplă sau se pot întâmpla, de aceea trebuie să fii mereu pregătit.

Aici intervine importanța backup-ului pentru site-ul tău WordPress. De exemplu, apeși butonul magic – Update Now – însă, n-ai nici cea mai vagă idee că, toate aceste actualizări nu sunt compatibile una cu cealaltă, iar inevitabilul se întâmplă…site-ul tău este compromis. Sau mai există cazul în care site-ul tău este corupt sau hackerit.

Ei bine, pentru situații de genul este făcut backup-ul. Nu te costă nimic și te poate scuti de griji și bătăi de cap.

 

Cum să faci backup în WordPress?

Există mai multe metode pentru a face backup unui website în WordPress, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Cert este că nu există o variantă universală considerată cea mai bună, ci depinde de fiecare utilizator ce alege. 

1. Fă back-up manual

Backup-ul manual este considerată cea mai dificilă metodă, însă în anumite situații este necesară. De exemplu, vrei să faci backup însă ai accesul blocat la tabloul de bord al website-ului tău WordPress. În cazul aecesta, singura variantă pe care o ai pentru a efectua backup-ul este metoda manuală.

Pentru a face asta sunt necesare două etape:

Să faci back-up fișierelor tale

Să faci back-up bazei de date

Pentru început vei avea nevoie de acreditările tale pentru File Transfer Protocol (FTP), pe care le poți găsi în partea de back-end a contului tău de hosting. În cazul în care nu reușești să le găsești, contactează-ți furnizorul și te va ajuta el.

Odată ce ai reușit să obții acreditările FTP, vei vrea să descarci și să lansezi un client potrivit, un exemplu bun fiind FileZilla. Aceasta este o opțiune excelentă și demnă de luat în considerare deoarece este gratuită, ușor de utilizat și open-source.

După ce aceasta s-a deschis, tot ce trebuie să faci este să inserezi acreditările în caseta specifică.

După stabilirea conexiunii cu serverul, următorul pas este găsirea unui dosar de destinație pentru backup. Poți crea unul fără a ieși imediat din FileZilla, dând click dreapta în cadranul din stânga și selectând Creare Director.

Ce a mai rămas de făcut pentru a finaliza backup-ul este să muți fișierele de pe website pe folderul de destinație creat mai sus șiii... să aștepți! Gata – acum site-ul tău Wordpress este asigurat!

Chiar dacă fișierele tale sunt în siguranță, tot mai trebuie să faci backup și la baza de date.

Asta cum se mai face? Simplu!

Utilizând tool-ul phpMyAdmin, ce se găsește tot în partea de back-end a contului tău de hosting. După ce te-ai logat selectează baza ta de date Wordpress, iar apoi caută fila Export în bara de sus a ecranului. Selectează opțiunea de export rapid și așteaptă rezultatul final. Asta este tot!

 

2. Instalează un Plugin pentru back-up automat

Utilizarea unui plugin destinat backup-urilor este o modalitate mult mai rapidă și la îndemână decât cel manual. Plugin-urile dedicate, cum ar fi UpdraftPlus,de exemplu, programează automat backup-uri periodice, scutindu-te pe tine de o bătaie de cap și de un stres în plus.

Aici lucrurile sunt mult mai simple. Tot ce trebuie să faci este să-ți instalezi și activezi plugin-ul, iar apoi să programezi data când se va efectua și locația unde se vor salva fișierele.

Ce este de reținut în cazul acestei metode, este faptul că e mai dificil să monitorizezi când se creează propriu-zis backup-ul. Cel mai bine este să îmbini cele două metode, și odată la ceva timp să faci un backup manual.

 

3. JetBackup  prin furnizorul tău de web hosting

Unii furnizori de servicii găzduire web oferă opțiunea de backup inclusă în pachetele lor. Ceea ce este de reținut aici este faptul că doar backup-ul oferit de furnizorul de web hosting nu este suficient. Cea mai safe opțiune pentru tine este să-ți faci și tu backup constant.

 

Ce este JetBackup?

Acesta este un software pe care unii furnizori de web hosting îl folosesc pentru a face backup serverelor. JetBackup nu îți dă posibilitatea de a face o copie a site-ului tău la momentul actual, ci doar îți garantează accesul la backup-urile care s-au făcut până la momentul respectiv.

În cazul în care vrei să salvezi un backup complet sau parțial al site-ului tău așa cum este la ora actuală, ar fi recomandat să faci asta prin cPanel – Files – Backup.

Deoarece  JetBackup este o platformă de recuperare a datelor în caz de dezastre, de cele mai multe ori nu îndeplinește nevoile și cerințele clienților în totalitate.

Serviciile de web hosting îți oferă, by default, această opțiune de backup, însă este mai mult decât indicat să te asiguri și tu, în calitate de client, că site-ul tău WordPress este safe și că deții o copie a ta, no matter what!

 

Siguranța site-ului tău

De când a început pandemia, atacurile cibernetice au luat amploare, la fel și răspândirea știrilor false în mediul online. Din martie 2020 până în prezent, securitatea cibernetică și demararea unor campanii împotriva fake news au devenit o prioritate la nivel mondial. Însă, acest pericol este la tot pasul, iar în urma unui atac cibernetic de mare amploare îți poți pierde datele peste noapte, fără să-ți dai seama ce s-a întâmplat măcar. Cu siguranță un back-up te poate scuti de o povară chiar și în cazul unui atac cibernetic!

 

Concluzii

Oricât de mult ne-ar plăcea să credem că nouă nu ni se poate întâmpla nimic negativ când vine vorba de site-ul nostru WordPress, better be safe than sorry.

Poți pica pradă unor hackeri, unui update nereușit sau pur și simplu poți apăsa butonul delete din greșeală, iar toată munca ta și un întreg business să dispară definitiv. De ce să îți asumi un risc atât de mare, când poți să-ți asiguri site-ul printr-un simplu backup – câteva click-uri și scapi de o presupusă bătaie de cap pe termen lung.

Un backup nu te poate salva de un eventual colaps al site-ului, dar fii sigur că te ajută cu restabilirea  lui și revenirea ”la normal”.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii