Banner blato Livrare1 
banner simple shop

Site-ul unde românii pot face preînregistrări pentru votul de la alegerile prezidențiale

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele AEP Constantin Buică a anunţat că Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit o paltforma on-line unde românii din Diaspora se pot preînregistra şi opta pentru votul la secţie sau prin corespondenţă, la alegerile prezidenţiale din toamnă.

 

„Cel mai important lucru pe care vreau să îl detaliem este că astăzi (marţi - n.r.) vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posiblităţile de preînregistrare ale cetăţenilor care se află în străinătate, în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă care va putea fi deschisă începând de astăzi veţi găsi cele două variante pentru cetăţenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secţia de votare sau pentru vot prin corespondenţă. Toate informaţiile pe care le vom primi şi le vom introduce în lista electorală permanentă, fie pentru secţia de votare, fie pentru votul prin corepondenţă, nu se vor afla în evidenţele de la administraţiile publice locale, în Registrul electoral. Se vor radia din lista electorală permanentă din ţară şi vor fi introduşi în lista electorală permanentă din străinătate pentru secţia de votare sau pentru votul prin corespondenţă, astfel încât să nu mai existe această temere care există în spaţiul public că autorităţile publice locale vor ştii unde este cetăţeanul şi să poată trimite tot felul de documente sau corespondenţe la cetăţean sau la autoritatea publică acolo unde îşi are reşedinţa în străinătate”, a afirmat Constantin-Florin Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă, marţi, la sediul AEP.

Şeful Autorităţii Electorale Permanente a adăugat că platforma va fi operaţională după ce preşedintele Klaus Iohannis promulgă legea privind modificarea unor acte normative în materie electorală.

„Pentru secţia de votare din străinătate orice cetăţean care se află în străinătate face o cerere pe platforma AEP, menţionând ţara şi localitatea unde doreşte să voteze. Acesta va fi înscris în lista electorală permanentă. Pentru votul prin corespondenţă, cetăţeanul are posibilitatea să ceară vot prin corespondenţă. Va primi toate documentele, fiind înscris în lista electorală permanentă. Aceste două informaţii, fie că e la secţia de votare, fie că e la votul prin corespondenţă, nu vor fi înregistrate în Registrul electoral la cunoştinţa autorităţilor publice locale din ţară. Această platformă va fi operaţională din momentul promulgării de către preşedintele României a legii privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală”, a explicat Buică.Preşedintele AEP a amintit despre hotărârea adoptată de Guvern prin care a fost fixată data 10 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 24 noiembrie al doilea tur, al alegerilor prezidenţiale. Acesta a precizat că termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, iar până pe 17 octombrie Poşta Română trebuie să expedieze plicurile cu documentaţia pentru votul prin corespondenţă.

 

sursa: realitatea.net

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii