davis banner

Accesul animalelor de companie ar putea fi permis în instituțiile publice sau în mijloacele de transport în comun

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Accesul animalelor de companie ar putea fi permis în mijloacele de transport în comun sau în instituțiile publice. 

Un proiect de lege în acest sens a fost depus recent de către șase parlamentari de la PNL, a anunțat pe pagina de Facebook fostul ministru de interne, senatorul Marcel Vela. 
Proiectul prevede completarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, în sensul permiterii accesului animalelor de companie în înstituții și în mijloacele de transport în comun.
Astfel, potrivit documentului, „este permis accesul animalelor de companie, câini și pisici, indiferent de talie și de rasă, în instituții publice, în sediile organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și ale persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, dacă acestea sunt însoțite de un adult”.
„Este permis accesul în mijloacele de transport în comun cu animale de companie atâta timp cât nu pun în pericol siguranța călătorilor.
Câinii sunt ținuți în lesă, iar cei care fac parte din rasele considerate periculoase, conform art. 1 din OUG nr. 55/2002, poartă obligatoriu și botniță. Pisicile sunt transportate în cuști speciale”, scrie în proiectul inițiat de parlamentarii PNL Marcel Vela, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria Gabriela Horoga, George Șișcu și George Cristian Tuță.
„Credem că este timpul ca și România să intre în rândul statelor civilizate și din acest punct de vedere, din respect pentru animale si stăpânii lor, evident respectându-se regulile de igienă sanitar-veterinară, cât și drepturile și siguranța tuturor celorlați oameni.
Pe lângă a le asigura un confort acestor animale, trebuie să rezolvăm de multe ori și o necesitate. Întâlnim o altă situație în viața reală, atunci când stăpânul nu are autoturism personal iar animalul are nevoie de o urgență medicală. Practic, este imposibil să urce cu el intr-un taxi sau un mijloc de transport în comun, deși animalul este vaccinat, cipat, curat și cuminte.
În multe alte state, accesul animalelor de companie, câini și pisici, este permis aproape peste tot. În Spania și Germania există boluri cu apă inclusiv pe străzi, animalele având voie chiar în magazine, restaurante și instituții.
Totodată, confortul animalelor și respectul stapânilor sunt lucruri respectate și în alte țări, ca Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia și Elveția”, a scris Marcel Vela, pe pagina de Facebook.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii