Ziua Zonelor Umede, marcată și la Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare aduce în atenția comunității importanța  zilei de 2 februarie marcată în calendarul evenimentelor de mediu ca  Ziua Zonelor Umede, deoarece în această zi se promovează importanța acestora și necesitatea conștientizării populației asupra beneficiilor acestor ecositeme. 

Tema pentru 2024, Wetlands and Human Wellbeing - Zonele umede și bunăstarea umană, are ca motto următoarele direcții de acțiune: GRIJĂ – HRANĂ – SUPORT.  Acest eveniment a devenit un eveniment de anvergură internațională, prin care se crește gradul de conștientizare asupra importanței pe care o au zonele umede în beneficiul oamenilor și a planetei.
Tema Zonele umede și bunăstarea umană:
-Evidențiază modul în care toate aspectele bunăstării umane - fizice, mentale și cele de mediu, sunt legate de sănătatea tuturor zonelor umede ale lumii.
-Elucidează modul în care zonele umede și viața umană au fost interconectate de-a lungul istoriei - oamenii au avut parte de beneficii și sustenabilitate, inspirație și rezistență datorită acestor ecosisteme productive.
-Subliniază nevoia critică de gospodărire umană a zonelor umede ale lumii.
Beneficiile pe care le oferă zonele umede ajută la susținerea vieții și sunt esențiale pentru bunăstarea umană:apă, mâncare, mijloc de trai, climă, cultură, biodiversitate.
 Zonele umede naturale sunt în declin :
35% din zonele umede ale lumii s-au pierdut din 1970
Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile
Speciile de plante și animale dependente de zonele umede sunt în pericol de dispariție
În lipsa zonelor umede bunăstarea umană, mijloacele de trai și sănătatea planetei sunt amenințate.
Zonele umede ne asigură aproape toată apa dulce.
Rinichii Pământului, solul bogat în nămol din zonele umede și plantele filtrează împotriva toxinelor dăunătoare, a pesticidelor agricole și a deșeurilor industriale - lăsând apă bună de băut.
Raportul ONU privind apa (2018) menționează zonele umede ca soluții bazate pe natură, care pot ajuta la îmbunătățirea calității apei.
Există deja 2,2 miliarde de oameni fără apă potabilă și 485.000 mor în fiecare an.
Insecuritatea apei a devenit un factor major în conflictele din cel puțin 45 de țări în 2017.
40% din speciile de plante și animale din lume trăiesc sau se înmulțesc în zonele umede
Nutrienții bogați – transportați de râuri, pâraie și apă alimentează lanțul trofic.
> 100.000 de specii de apă dulce identificate în zone umede.
Cu toate că zonele umede sunt unele din cele mai productive ecosisteme de pe planetă, totodată ele sunt printre cele mai ameninţate ecosisteme de pe Pământ. 
Este important să conștientizăm interconexiunea dintre activitățile economice şi zonele umede, pentru scoaterea în evidenţă a căilor de asigurare a  unei distribuţii echitabile a apei între diferite grupuri de  factori interesaţi şi de a înţelege că fără zone umede nu se poate păstra echilibrul necesar pentru susținerea vieții.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii