Banner blato Livrare1 

Începe recensământul urșilor, pisicilor sălbatice și lupilor. Vezi câți mai sunt în județul Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare începe evaluarea populațiilor de carnivore din județ, căutând urși bruni, lupi, râși şi pisici sălbatice.
Populaţiile de carnivore din judeţul Satu Mare, înregistrate în urma evaluărilor din anul 2014, cuprindeau 6 urşi bruni, 23 lupi şi 196 de pisici sălbatice.
Ca urmare a atribuţiilor ce revin autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, apelor și pădurilor în realizarea studiilor speciale de evaluare a stării resurselor biologice din flora şi fauna sălbatică, ce se exploatează şi se valorifică în diferite scopuri economice şi sociale, în baza art. 19 din Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, cu modificările şi completările ulterioare, Direcţia Silvică Satu Mare, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Satu Mare, AVPS Ariana 2006 Foieni, AV Silvatica, AV Valea Bercului, AV Oaş şi AVP Certeze în calitate de gestionari ai fondurilor cinegetice împreună cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Câmpul Lung Moldovenesc, Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic Oradea, Comisariatului Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare organizează, în perioada 26.03-23.04.2014, acţiuni de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică. La aceste echipe mixte pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţi, ONG-uri atât în faza de teren cât şi la verificarea corectitudinii înregistrărilor.
Carnivorele mari (ursul brun, lupul si râsul) sunt specii de vârf ale piramidei trofice şi sunt considerate ca fiind specii cheie în funcţionarea ecosistemelor şi implicit în menţinerea echilibrului din cadrul biocenozelor. Regiunea carpatică a României, deşi reprezintă mai puţin de 2% din suprafaţa Europei, susţine populaţii viabile şi stabile de carnivore mari: 30% din efectivele europene de lupi, 35% din efectivele de urşi bruni şi 25% din efectivele de râşi. Aceste carnivore de talie mare reprezintă specii simbol pentru conservarea biodiversităţii în Europa. Ele au un rol important în ecosistem prin controlul “top-down” pe care îl exercită pe teritorii întinse asupra populaţiilor pradă. Astfel, prezenţa acestor specii indică habitate naturale cu o valoare ecologică ridicată şi ecosisteme funcţionale, ce pot constitui un model pentru reconstrucţia ecologică în alte regiuni ale Europei.
Populaţiile de carnivore din judeţul Satu Mare, înregistrate în urma evaluărilor din anul 2014, cuprindeau 6 urşi bruni, 23 lupi şi 196 de pisici sălbatice. Aceste carnivore trăiesc în regiunile montane şi de deal acoperite cu păduri. Sunt strict protejate prin lege şi vânarea lor se poate face numai prin obţinerea de derogări de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Pentru sezonul de vânătoare 2014-2015, respectiv până la 31 martie 2015, a fost aprobat un număr maxim de intervenţie de 8 exemplare de pisică sălbatică, pentru Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Satu Mare .
Această evaluare se face pentru stabilirea efectivelor reale ale acestor specii şi în funcţie de efectivele optime pentru fiecare fond cinegetic, de nivelul pagubelor înregistrate, de tendinţa şi structura populaţiei se vor face propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2015 – 2016.
Prin aceste măsuri de management se urmăreşte menţinerea populaţiilor de carnivore mari la un nivel optim care să le asigure supravieţuirea în cadrul ecosistemelor din judeţul Satu Mare.
Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, la evaluare vor participa şi custozii ariilor naturale protejate.
Programul după care se derulează acţiunile planificate poate fi consultat la APM Satu Mare – Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii