Caritas Satu Mare | Voluntari sătmăreni, în Elveția

Două tinere de la Colegiul Național „Kölcsey Ferenc” Satu Mare s-au familiarizat cu programele oferite de organizația Caritas din Luzern, Elveția.
Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare participă în calitate de partener în proiectul intitulat: „Reţea regională de voluntariat în servicii sociale Bihor – Satu Mare – Sălaj (VOLO)”. Proiectul care și-a propus ca scop promovarea voluntariatului, oferă posibilitatea tinerilor interesați de acest domeniu de a alege pe o platformă online dintre oportunitățile de voluntariat, ei pot opta astfel pentru implicarea în activități care sunt mai potrivite personalității lor.
În cadrul proiectului VOLO a avut loc un schimb de experiență în Elveția. Echipa VOLO din Satu Mare a fost reprezentată de Simai Éva – coordonator voluntari și elevele Szilágyi Anett și Kis Izabella de la Colegiul Național „Kölcsey Ferenc”. Cele două tinere s-au implicat activ în organizarea și derularea mai multor evenimente Caritas de-a lungul acestui an, printre ele „Gala voluntariatului în servicii sociale”, respectiv a XI-a ediție a Maratonului de Solidaritate. În Elveția echipa sătmăreană a făcut cunoștință cu programele inițiate de organizația Caritas Luzern ca „Bergeinsatz” sau „youngCaritas”.
Pentru Anett „Bergeinsatz” a deschis perspective noi. În cadrul acestui program persoanele dornice pot oferi o mână de ajutor în micile gospodării familiale din zone montane aflate în situații de criză. Ei pot sprijini revenirea la normalitate prin ajutor voluntar în hrănirea și îngrijirea animalelor, respectiv prin prestarea a diverse munci obișnuite într-o gospodărie. În schimb voluntarilor li se asigură cazare și masă. Caritas Luzern și-a asumat rolul de intermediar între gospodarii aflați în dificultate și voluntarii dornici să-i ajute.
Izabella a fost atrasă mai mult de programul „youngCaritas” în cadrul căruia tineri voluntari concep un eveniment cu scop caritabil, cel mai ingenios proiect fiind implementat. Câștigătorii concursului de proiecte pe lângă faptul că își pot realiza visul, au oportunitatea de a petrece câteva zile pentru a face schimb de experiență la una dintre organizațiile din rețeaua internațională Caritas.
Programul participanților a fost unul destul de încărcat, dar și-au făcut timp și pentru câte-o vizită în oraș. Echipa sătmăreană a descoperit minunatele bisericile din Luzern și a vizitat muzeele și universitatea de renume mondial din Zürich.
Coordonatorul de voluntari, Simai Éva consideră că schimbul de experiență care a avut loc în Elveția a deschis orizonturi noi pentru cele două eleve în ceea ce privește oportunitățile de voluntariat. Tinerele au realizat că există infinite posibilități pentru a face un bine și că adesea e nevoie de o mână de ajutor chiar acolo unde te aștepți mai puțin. Adevăratul voluntariat nu este doar o oportunitate de a-ți petrece timpul liber cu activități în folosul comunității, ci o formă de viață – a mai adăugat Simai Éva.
Spusele coordonatorului au fost întărite de Anett și Izabella, ele susținând că sunt interesate să se implice în continuare în activități de voluntariat.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii