gotec

O coproducție internațională în premieră la Teatrul de Nord

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Trupa ”Mihai Raicu" a Teatrului de Nord anunță premiera națională a spectacolului ”Freetime" de Gian Maria Cervo și Frații Presniakov.

Duminică 27 noiembrie 2022, de la ora 19.00, iubitorii de teatru sunt invitați la o poveste despre granițe și confruntări. Făcând un periplu prin caracteristicile societății europene și globale a ultimilor ani, spectacolul tratează precaritatea intelectuală, migrația și dezrădăcinarea, încercând să evidențieze în mod ironic momentele cheie ale evoluției noastre recente, de la prăbușirea colosului financiar Lehman Brothers Holdings până la apariția inteligenței artificiale.

”Freetime" este rezultatul unei colaborări internaționale cu Teatro Stabile delle Arti Medioevali și Festivalul Quartieri dell'Arte, o primă montare fiind realizată în Italia de regizorul Pierpaolo Sepe. Întregul proiect a luat naștere acum patru ani, din ideea de a experimenta noi strategii dramaturgice, în cadrul unui Laborator internațional de scriere colectivă unde Gian Maria Cervo și Frații Presniakov, având ca referință studiile și lucrările profesorului Paul C.Castagno, au experimentat scrierea într-un mod asociativ, fără a urma o succesiune liniară, tradițională a scenelor. Printr-o întrepătrundere de scene aparent fără legătură, spectatorul este transpus într-o succesiune de stări diverse care se schimbă constant, ceea ce face ca întreaga experiență să fie una incitantă.

Regia spectacolului montat la Teatrul de Nord este semnată de Nicola Bremer, scenografia de Steffi Rehberg, coloana sonoră îi aparține compozitoarei Saga Björklund Jönsson, iar elementele artistice și video-proiecțiile care completează scenografia sunt realizate de Vincenzo Marsiglia și Gian Musolino. Din distribuție fac parte actorii: Andrei Gîjulete, Sergiu Tăbăcaru, Roxana Fânață, Crina Andriucă, Ioana Cheregi, Cătălin Mareș, Andrei Stan. Echipa proiectului este întregită de Cristian Gătina, asistent scenografie, Tudor Dreve, asistent regie, Roxana Fânață, asistent coregrafie, iar traducerea textului din limba italiană a fost făcută de Daniela Șilindean.

Nicola Bremer a studiat film și teoria teatrului la Universitatea DAMS din Torino, iar de câțiva ani colaborează cu teatre germane și suedeze (Dresda, Göteborg). Artist cosmopolit și iubitor de experimente, a fost numit de revista teatrală ”Theater Heute" (Teatrul Azi), cel mai bun artist emergent pentru seria ”Selfies einer Utopie" (2018). Pe contul de instagram @selfieseinerutopie, cu mai bine de 8000 de urmăritori, scrie texte scurte de satiră politică. Creează folosind inteligența artificială, instalații interactive în spații publice și colaje prin care își documentează procesul artistic, lucrări expuse de-a lungul timpului în Italia și Anglia.

Pentru mine „Freetime" este coșmarul unui om copleșit, care simte că trăiește vieți multiple: viața de tată, de soț, de angajat și așa mai departe. Iar în fiecare dintre aceste vieți există oameni care-i cer tot mai mult și cumva este nevoit să-i mulțumească pe toți. Dar ce fel de viață este aceasta? Personal, mă identific în foarte mare măsură cu ideea că toți trăim, în același timp, realități paralele. De exemplu, tatăl meu este neamț iar mama este de origine din Elveția, eu am crescut în Italia, apoi m-am mutat în Suedia, după care în Germania, iar timpul prezent mă găsește în Satu Mare, România, pentru regia acestui spectacol. Acestea sunt doar câteva dintre viețile paralele pe care le trăiesc și încă simt că, din când în când, ele se intersectează. Așadar, întrebarea pe care vreau să o adresez tuturor prin spectacol este dacă se poate găsi o cale de ieșire din acest labirint, o cale să unească toate aceste realități paralele într-un tot unitar care să te reprezinte cu adevărat. Dacă vrei să afli răspunsul, hai să vezi spectacolul. Coșmarul va fi o nebunie! – declară regizorul Nicola Bremer.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 18 ani!

Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6, telefon: 0261712106 | 0786538580.

Bilete online: https://teatruldenord.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2201

https://www.teatruldenord.ro/g/spectacol/950/FREETIME-

FREETIME, de Gian Maria Cervo și Frații Presniakov

 • Regia: Nicola Bremer
 • Scenografia: Steffi Rehberg
 • Concept video: Vincenzo Marsiglia
 • Muzica și coregrafia: Saga Björklund Jönsson
 • Asistent video: Gian Musolino
 • Asistent regie: Tudor Dreve
 • Asistent scenografie: Cristian Gătina
 • Asistent coregrafie: Roxana Fânață
 • Traducere din limba italiană: Daniela Șilindean

Distribuția:

 • Florin: Andrei Gîjulete
 • Adamo: Sergiu Tăbăcaru
 • Nada: Roxana Fânață
 • Gabriella: Crina Andriucă
 • Polițista / Claudia: Ioana Cheregi
 • Agentul de Securitate / Pietro / Artistul contemporan: Cătălin Mareș
 • Slobo / Nikolaj / Marcello: Andrei Stan

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii