davis banner

Secția de împrumut pentru copii își deschide porțile în noul sediu

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Secția de împrumut pentru copii se deschide marți, 30 mai, în noul sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Secția de împrumut pentru copii din noul sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare dispune de peste 38.000 de cărți și alte publicații, a fost dotată cu rafturi noi, la standardele impuse de o bibliotecă modernă și, după o perioadă de funcționare în regim de provizorat, este redată publicului sătmărean înaintea datei de 1 iunie, dată ce coincide cu Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului. Spațiul destinat secției pentru copii este unul generos și luminos, amenajat la parterul clădirii, cu acces din interior, la doar câțiva pași de intrarea de pe Strada Iuliu Maniu.
Reamintim cititorilor și faptul că s-au redeschis și funcționează în spații generoase și foarte atractive Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, Secția de împrumut pentru adulți–Secțiunea beletristică și Secția multiculturală.
Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” funcționează la etajul I al clădirii și oferă serviciul de înscriere a cititorilor la bibliotecă, eliberarea permiselor de utilizatori și diseminarea condițiilor de acces și de utilizare a serviciilor de bibliotecă. Tot aici, sătmărenii pot consulta toată colecția de publicațiile periodice (ziare, reviste, anuare etc.), colecția legislativă în format tipărit (Monitoarele Oficiale ale României, culegeri de legi și alte acte normative), dar și baza electronică de documente legislative, furnizată prin intermediul programului LexExpert, care cuprinde întreaga legislație românească și legislația Uniunii Europene, actualizate la zi. De asemenea, sunt disponibile pentru studiu și lectură toate documentele care alcătuiesc ceea ce bibliotecarii numesc „fondul de referințe” (publicații enciclopedice de mari întinderi, dicționare, albume de artă, ghiduri, monografii, volume de studii și cercetări, compendii, atlase etc.)
Secția pentru adulți–Secțiunea beletristică este situată la parterul clădirii, cu acces din interior, și reunește cărți de literatură română, literatură universală, lingvistică, istorie și critică literară, publicate în limba română. Și aici cititorii sunt întâmpinați într-un spațiu plăcut, prevăzut cu sistem de iluminare adecvat și dotat cu mobilier de bibliotecă nou și modern.
Secția multiculturală este o gestiune nou creată prin transfer de publicații de la Secția pentru copii și Secția pentru adulți și reunește peste 24.400 de documente de bibliotecă pentru toate vârstele (copii și adulți), din toate domeniile cunoașterii, publicate în alte limbi decât limba română. La acestea se adaugă alte peste 1.100 de cărți și alte publicații din producția editorială curentă, recent achiziționate și integrate în circuitul lecturii publice. Și această secție și-a găsit loc la parterul clădirii, într-un spațiu luminos, dotat cu rafturi noi și configurat într-o manieră care să permită accesul cititorilor de toate vârstele.
Toate aceste secții de la sediul central al instituției (Strada Iuliu Maniu nr. 2) funcționează conform următorului program cu publicul: luni, miercuri și vineri de la 09:00 la 16:00, iar în zilele de marți și joi în intervalul orar 09:00 – 17:00.
Istoricii și cercetătorii sătmăreni sunt invitați să apeleze la inepuizabilele surse de informare și la instrumentele de cercetare ale Secției Colecții speciale, fond de patrimoniu, carte rară, cercetare. Atelier memorial „Nae Antonescu”. Acest compartiment este situat la etajul I și oferă tuturor celor care îi trec pragul condiții optime pentru studiu și cercetare, dar și îndrumarea personalului de specialitate care își desfășoară activitatea în cadrul acestui compartiment.   
Sătmărenii sunt invitați să ne teacă pragul, să redescopere frumusețea, firescul și simplitatea gestului de a împrumuta o carte de la bibliotecă și sunt încurajați să utilizeze și serviciile de bibliotecă furnizate prin intermediul celor trei filiale de cartier și anume:
Filiala Nr. 1 (Cartier Micro 16, Strada Brândușa nr. 17)
luni și miercuri: 12:00 – 18:00; marți, joi și vineri: 09:00 – 15:00
Filiala nr. 2 (Cartier Micro 17, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, parter)
luni – vineri: 09:00 – 15:00
Filiala nr. 3 (Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”, parter)
luni – vineri: 09:00 – 15:00.
În agenda de lucru a bibliotecarilor sătmăreni urmează reorganizarea, barcodarea și dispunerea la raft a colecțiilor de bază (gestionate de Sala de lectură) și a celor care vor constitui Secțiunea enciclopedică pentru adulți (cărți și alte publicații din alte domenii de activitate și care nu aparțin literaturii și lingvisticii), urmate de inventariere periodică a colecțiilor, care va fi anunțată în timp util și se va realiza etapizat, fără a afecta în mod negativ și pentru lungi perioade de timp accesul publicului la serviciile bibliotecii. 
Subliniem faptul că inventarierea colecțiilor este obligatorie prin lege și devine imperios necesară mai ales în contextul în care Biblioteca Județeană Satu Mare s-a mutat în noul sediu, a fost creată o nouă secție (Secția multiculturală) și, implicit, o nouă gestiune, dar și pentru că dispunerea la raft a documentelor se realizează ținând seamă de o nouă configurație a secțiilor de deservire a publicului și a spațiilor de depozitare.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii