”Funka” | Şvabii din Ardud au dat foc unei cruci înalte din lemn şi paie, pentru alungarea iernii și spiritelor rele din zonă

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

An de an, la mijlocul lunii februarie, şvabii din Ardud aprind focurile la hotarele localităţii pentru a alunga iarna şi spiritele rele şi pentru a grăbi sosirea primăverii. Funka este un obicei străvechi al comunităţii şvăbeşti, interzis în perioada comunismului şi reluat după Revoluţie.

Sâmbătă, 10 februarie, la Ardud a avut loc sărbătoarea şvăbească numită “Funka”, în organizarea FDG în parteneriat cu autoritățile locale. După săvârşirea Vecerniei, toţi şvabii ardudeni și nu numai s-au adunat pe câmp, la ieşirea din Ardud spre Gerăuşa, au intonat cântece religioase și au aprins un foc mare şi au aruncat discuri din lemn în flăcări, numite şaibe. După obicei, localnicii au dat foc unei cruci înalte din lemn şi paie, pentru alungarea spiritelor rele din zonă şi a iernii.

Conform tradiţiei, crucea trebuie să fie doborâtă de flăcări, iar odată ajunsă la pământ, ea va aduce noroc şi prosperitate pentru locuitorii zonei care se află în partea de oraş înspre care a căzut.

Ritualul a fost urmat de o petrecere în sala de festivități a orașului Ardud unde s-au prezentat programe artistice și s-au servit bunătăți șvăbești. 

funka ardud

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii