O nouă reprezentație Ludas Matyi în Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Pe data de 13 martie, începând cu ora 19.00, Trupa Harag György Teatrului de Nord Satu Mare prezintă reluarea spectacolului Ludas Matyi în Sătmar, în regim de abonament.
Toți spectatorii interesați care nu dețin abonamente, pot achiziționa bilete pentru locurile rămase vacante la agenția teatrală de pe strada Horea de luni până vineri între orele 10.00 și 17.00. Prețul unui bilet este de 20 lei (bilet întreg), respectiv 15 lei (pentru elevi și pensionari).
Pornind de la elementele basmului autentic, opera Lúdas Matyi al scriitorului maghiar, Fazekas Mihály, se încadrează în totalitate în categoria folclorului. Personajul principal al operei este un tânăr isteț, Matyi, cu care oricare dintre noi se poate ușor identifica.
Având la bază oprea lui Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond a creat o piesă realistă, completând lista personajelor existente cu Éva și Kobak. Criticat pentru neglijarea caracterului de basm în favoarea prezentării sătenilor și a agitației târgurilor, dramaturgul nu renunțase să-și vadă opera pe scenă, fapt pentru care a fost dispus să o rescrie și să o șlefuiască.
Din această poveste clasică, regizorul-actor, Bessenyei István a realizat un text aparte care garantează un spectacol interesant și captivant. Regizorul pune accent în primul rând pe latura jucăușă a speciei scoasă în evidență cu ajutorul melodiilor populare. Un rol important este acordat tradiției și obiceiurilor specifice zonei sătmarului, precum și muzica și dansul popular, credințele și limbajul autentic zonei.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii