banner draxkmaier satu mare

Proiect de lege | Profesorii, funcționari publici la şcoală

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

Profesorii și directorii din învățământul preuniversitar primesc statut de autoritate publică și vor beneficia de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică.

Propunerea legislativă adoptată luni de Senat mai prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic . Agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime. Proiectul a fost votat de senatori după PATRU ani de la depunerea în Parlament de PSD. Documentul a fost contestat vehement de federațiile de părinți și de elevi și chiar și de unii reprezentanți ai profesorilor. Proiectul va intra în vigoare după ce este promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de ”Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu” a fost adoptat luni de Senat, cameră decizională.

Proiectul este contestat de părinți și elevi pentru că, în opinia acestora, statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori: „avantaj care, deși în aparență pare a fi un lucru pozitiv, va avea efecte grave în sistem, constituind o pârghie pe care, elevii, în momentul de față nu o au, deși cazurile în care elevii sunt victime ale abuzurilor în mediul școlar sunt mai numeroase”, au spus elevii în scrisoarea trimisă președintelui Klaus Iohannis în octombrie 2019.

Ce prevede, pe scurt, proiectul care conferă cadrului didactic autoritatea unui funcționar public

Noul statul al profesorilor va fi similar cu cel al magistratilor sau al politistilor.

Asta inseamna ca toate cadrele didactice vor trebui sa lucreze pana la 8 ore pe zi, dar NU vor mai avea voie sa faca meditatii. De asemenea, vor intocmi si rapoarte catre superiorii lor, catre directori si inspectori scolari.

Totodată, functionarii publici sunt sanctionati mai aspru pentru faptele lor, iar acelasi lucru se va intampla si in cazul profesorilor.

Regulile se schimba si pentru cei care vor agresa profesorii. Sanctiunile vor fi drastice, asupra elevilor, care nu se vor bucura de prezumtia de nevinovatie, pentru că „în cursul procedurii legale, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară”, potrivit art. 4 din forma finală a proiectului adoptat luni de Senat.

Agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului.

 

Lasă un comentariu

cbasatumare

ads4 2
coica dorel primar
campaniealbu

centrulgmzamfirescu

cosminprimar
energy kids

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii