gotec

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: 11 întrebări și răspunsuri utile pentru părinți

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a adunat câteva dintre cele mai importante întrebări ale părinților în legătură cu acordarea zilelor libere plătite.

Potrivit OUG nr. 147/2020, ale cărei prevederi se aplică deja, angajatorii trebuie să acorde zile libere plătite salariaților părinți ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus.

1. Când se acordă zile libere plătite angajaților părinți să stea acasă cu copiii? 

Părinții pot rămâne acasă cu copiii, dacă se închid școlile în urma rezultatului unei anchete epidemiologice pentru depistarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

2. Cu cât se plătesc aceste zile libere?

Părinții care cer zile libere plătite de la angajator au dreptul la oindemnizație de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (care a ajuns anul acesta la 5.429 de lei). Asta înseamnă că suma calculată are valoarea brută, nu netă, fiind supusă impozitării și plății contribuțiilor către stat.

3. Este obligat angajatorul să acorde aceste zile libere?

Da. Angajatorul este obligat să acorde zile libere plătite părinților care trebuie să stea acasă cu copiii, în baza unei cereri ce va trebui făcută de salariatul care solicită zilele libere plătite și a unor acte pe care trebuie să le predea angajatorului.

4. Dacă firma este privată, angajatorul trebuie să acorde zile libere plătite?

Da, pentru că OUG nr. 147/2020 se aplică tuturor angajaților, atât celor din sectorul public, cât și celor din sectorul privat, pe toată perioada suspendării cursurilor.

5. Cine plătește indemnizația?

Indemnizație de 75% se plătește de către angajator părintelui salariat care solicită să rămână acasă cu copilul, din cauza suspendării cursurilor. Angajatorul va putea deconta ulterior suma de la stat.

6. Cum decontează angajatorul banii de la stat?

Angajatorul depune o cerere la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, însoțită de documentele justificative primite de la angajat. Aceste documente se depun în cel mult 30 de zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației. Apoi, în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării documentelor se va face decontarea.

7. Ce acte trebuie să primească angajatorul ca să acorde zile libere plătite?

Angajatorul va trebui să primească de la salariatul părinte care solicită zile libere plătite mai multe acte: o cerere întocmită de salariatul în cauză și o declarație pe proprie răspundere făcută de celălalt părinte care rămâne în câmpul muncii, o copie a certificatului de naștere al copilului sau a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.

8. Pot primi ambii părinți zile libere plătite?

Zilele libere se acordă unui singur părinte, nu amândurora. Tocmai de aceea, părintele care rămâne în câmpul muncii va da o declarație pe propria răspundere că nu beneficiază și el de zile libere plătite.

9. Ce categorii de părinți pot primi zile libere? 

Ca să poată primi zile libere plătite în baza OUG nr. 147/2020, salariații părinți trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  • Celălalt părinte să nu beneficieze, la rândul său, de zile libere.

Beneficiază de zile libere plătite inclusiv părinții copiilor cu handicap grav și cei care au în grijă persoane adulte cu handicap grav, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată din cauza epidemiei de coronavirus.

Totuși, există o categorie de salariați părinți care nu vor putea beneficia de aceste zile libere, cu excepția familiilor monoparentale. Este vorba despre angajații sistemului naţional de apărare, ordine publică și siguranță națională, angajaţii din penitenciare și personalul din unităţile sanitare publice.

Nu se acordă zile libere nici părintelui care se află într-una din situațiile:

  • este în concediu de creștere a copilului;
  • este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilități);
  • este în concediu de odihnă/concediu fără plată;
  • are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;
  • nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură

10. Dacă părintele lucrează de acasă, angajatorul mai trebuie să-i acorde salariatului respectiv zile libere plătite?

Da. Potrivit OUG nr. 147/2020, inclusiv părinții care lucrează de acasă pot solicita zile libere plătite dacă se închid școlile din cauza epidemiei de coronavirus. Prin urmare, nu există o interdicție pentru cei ce lucrează de acasă să ceară astfel de libere, deși, cel puțin teoretic, ei deja s-ar afla acasă la momentul la care s-ar închide școlile.

11. Ce riscă angajatorul dacă nu acordă zile libere plătite părinților care au dreptul la acestea?

După cum spuneam mai sus, dacă nu se află într-una dintre excepțiile prevăzute la punctul 9, angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite părinților care cer acest lucru. Dacă nu le acordă liberul de drept, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, pentru fiecare salariat căruia i se refuză acest drept, fără a depăși valoarea cumulată de 20.000 lei. Potrivit OUG nr. 147/2020, amenzile se vor aplica la 30 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, adică de la finalul lunii septembrie.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii