”Săptămâna verde” - un program asemănător cu ”Școala Altfel” ar putea fi introdus în școli

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat astăzi că susţine propunerea ca în structura anului şcolar să existe ”Săptămâna verde”. În cadrul acestui program, asemănător cu ”Școala Altfel”, elevii vor putea ieși din clase pentru a explora natura.

Astfel vor putea să înţeleagă ”într-o manieră directă” care sunt efectele schimbărilor climatice şi care sunt efectele generale asupra mediului.

”Chiar dacă anul acesta, din cauza crizei sanitare, Săptămâna ”Şcoala altfel” a înregistrat dificultăţi, pentru că pe parcursul acestei perioade toată şcoala a fost altfel, găsesc că este o idee foarte bună ca în structura anului şcolar să integrăm şi susţin de pe acum această propunere:

- o săptămână verde în care elevii să poată ieşi din şcoală şi să înţeleagă într-o manieră cât se poate de directă în natură care sunt efectele schimbărilor climatice, care sunt efectele generale asupra mediului, şi cele bune şi cele rele, pentru a putea face diferenţa, pentru a putea face alegerile inteligente”, a afirmat ministrul Educaţiei cu prilejul lansării în dezbatere a Raportului ”Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”.

Documentul a fost lansat la Palatul Cotroceni și a fost elaborat de Grupul de lucru pe tema educaţiei cu privire la schimbări climatice şi mediu, înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.

Săptămâna verde pentru anul școlar 2022 – 2023:

  • actualizarea programelor școlare a orelor de biologie cu noțiuni de mediu și schimbări climatice
  • cursuri opționale pentru schimbări climatice și mediu
  • promovarea de bune practici și mediu
  • recompesarea personalului didactic implicat
  • platformă web dedicată
  • manuale auxiliare în format digital și clasic
  • kituri de măsurare a poluanților din atmosferă
  • aplicații gratuite în școli pentru a măsura factorii poluanți
  • program de formare a profesorilor și suporturi de curs

Alte noutăți pentru elevi: o nouă materie

Începând cu anul școlar 2023 – 2024, elevii din clasele primare și gimnaziale vor avea o nouă materie la școală. Educația pentru mediu va fi introdusă în programa școlară.

Elevii vor învăța despre bunele practici din domeniu și efectele acțiunii lor asupra mediului.

”Educația pentru mediu este un proces de educație pe tot parcursul vieții, dar cu cât educația începe mai repede, cu atât este mai eficientă și de durată. Învățământul primar este locul potrivit de a introduce educația de mediu, întrucât la această vârstă copiii percep mediul mult mai instinctiv, natural, urmând ca în celelalte cicluri școlare să compartimenteze informațiile pe teme, să identifice probleme și soluții. Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii. (…)”, susțin inițiatorii legii ce a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind educația pentru mediu până la 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023-2024, se mai arată în document.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii