gotec

Deducere suplimentară la impozitul pe venit pentru părinții cu copii la școală, grădiniță sau creșă

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începând cu anul 2023, salariații care au copii la școală, grădiniță sau creșă au dreptul de a primi o deducere în plus la impozitul pe venit.

Deducerea din impozitul pe venit, de 100 lei, se aplică pentru fiecare copil înscris în sistemul de învățământ. Prevederea se aplică de la 1 ianuarie 2023, potrivit edupedu.ro. 

Articolul 77 din  OUG 16/2022 prevede că deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

- ”15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

- 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”.

Cine poate beneficia

  • părinții

  • adoptatorii

  • persoanele care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției

  • persoanele care au în plasament copilul sau în tutelă, persoanele desemnate privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

  

Alte situații:

  • copilul este întreținut de ambii părinți: deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți; părintele trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere

  • părintele desfășoară activitatea la mai mulți angajatori: acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

  •  

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii