Campionatul Reciclării | Școlile, invitate să recicleze și să câștige premii între 12.500 lei și 100.000 lei

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Școlile din România sunt invitate să se înscrie la Campionatul Reciclării, prima campanie naţională de educaţie pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Proiectul se desfășoară de luni, 13 martie, până în luna iunie. În cadrul proiectului cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noţiunile de bază de educaţie ecologică şi vor învăţa cum să susţină ore de educaţie pentru mediu.

Şcolile din România sunt invitate să devină campioni ai reciclării şi să câştige premii în valoare totală de peste 250.000 lei, în cadrul celui mai nou proiect naţional de educaţie ecologică şi colectare separată a deşeurilor, Campionatul Reciclării.

Proiectul se va desfăşura în perioada martie-iunie, iar şcolile sunt invitate să se înscrie, începând cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi şi regulamentul competiţiei. 

Pe lângă activitatea de colectare separată a deşeurilor, proiectul integrează două activităţi cheie de educaţie ecologică. Într-o primă etapă, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noţiunile de bază de educaţie ecologică şi vor învăţa cum să susţină ore de educaţie pentru mediu.

Cea de-a doua etapă constă în facilitarea, de către cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educaţie ecologică pentru elevi.

campionatul reciclarii 

Cum se pot înscrie școlile la Campionatul Reciclării 

Proiectul se adresează unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal publice din mediul urban. Proiectul se va desfăşura în perioada martie-iunie, iar şcolile sunt invitate să se înscrie, începând cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi şi regulamentul competiţiei.

În baza punctelor primite pentru implicarea în activităţile proiectului, şcolile vor putea câştiga premii în valoare totală de peste 250.000 lei:

  • Premiul I – 100.000 lei;
  • Premiul II – 50.000 lei;
  • Premiul III – 25.000 lei;
  • 7 premii regionale în valoare de 12.500 lei;

Premiile vor consta în investiţii în infrastructura educaţională a unităţilor de învăţământ, în funcţie de nevoile acestora şi contravaloarea sumei câştigate.

Proiectul se adresează elevilor, profesorilor și părinților care vor să contribuie la activitatea de colectare separată a deșeurilor și să susțină astfel școala din comunitatea lor. Pe lângă activitatea de colectare, proiectul integrează două activități cheie de educație ecologică: sesiuni de formare a cadrelor didactice, prin care aceștia vor dobândi noțiuni fundamentale de educație pentru mediu, și predarea, de către aceștia, a unor cursuri de educație ecologică pentru elevi. 

Astfel, Campionatul Reciclării reprezintă o oportunitate excelentă pentru cadrele didactice de a dobândi cunoștințe de educație pentru mediu atât de necesare pentru a fi predate elevilor în Săptămâna Verde, precum și o oportunitate de a pune în aplicare, alături de aceștia, cunoștințele teoretice privind gestionarea deșeurilor.

Colectarea separată şi reciclarea deşeurilor constituie una dintre cele mai importante provocări de mediu pe care România le întâmpină la ora actuală. Ţara noastră a ratat ţinta de reciclare de 50% impusă de Uniunea Europeană în 2020, având o rată de reciclare de sub 15%.

70% din deşeurile municipale pe care le generăm ajung la gropile de gunoi. În acest context, Sistemul de Garanţie-Returnare, care va trebui implementat începând cu 30 noiembrie 2023, reprezintă cea mai eficientă modalitate de a accelera ratele de colectare a deşeurilor de ambalaje, pentru a atinge ţintele de reciclare stabilite la nivel european şi a ne îndrepta către un viitor cu mai puţine deşeuri.

În primul an de implementare a sistemului, este preconizată o rată de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic şi metal de 65%, iar în cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85-95%.

Sistemul funcţionează deja în peste 10 state europene, reuşind colectarea şi procesarea a aproximativ 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă”, potrivit comunicatului de presă.

Campionatul Reciclării este dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi RetuRO.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii