Simulare BAC 2024 | Luni începe proba de Limba și literatura română

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Elevii din ultimul an de liceu susțin luni, 4 martie, prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat (BAC) 2024, cea de Limba și literatura română, potrivit calendarului simulării. 

Accesul în săli se va face până la ora 08:30 cel târziu, iar la ora 09:00 candidații vor începe să rezolve subiectele distribuite de profesorii asistenți din plicurile sigilate primite, prevede procedura de organizare.
Mai exact, elevii vor merge la liceu și vor intră în sala în care sunt repartizați, planificare afișată la avizierul școlii de regulă. Pentru a putea fi legitimați, este esențial să nu uite un act de identitate acasă, prevede procedura. Până la ora 09:00, vor fi instruiți de profesorii asistenți – la simulare, de obicei, din școala lor – cu privire la cum va decurge proba.
În jurul orei 9, subiectele multiplicate vor ajunge în săli în plicuri sigilate prin profesorii din comisia de organizarea și vor fi distribuite elevilor așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Din acel moment, conform procedurii care poate fi consultată mai jos în articol, „timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de bacalaureat este de trei ore”. Elevii vor avea de semnat într-un proces verbal că au primit subiectul corespunzător, potrivit sursei citate.
„Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea BAC 2024 și a simulării din acest an.
Procedura este diferită față de anii trecuți când președinții comisiei treceau prin fiecare sală de clasă pentru a închide cu autocolant colțul negru de pe prima pagină a lucrării – care conține numele elevului și centrul de examen – și pentru a ștampila sigilarea. Procedura corelată cu procesul de corectare digitalizată prevede, la articolul 11, alineatul 5:
 
„Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel:
a) colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate;
b) colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici”.
Ministerul Educației (ME) a transmis că este vorba de peste 146.000 de elevi de liceu care vor fi repartizați în peste 1.320 de centre de examen. Notele nu se trec de regulă în catalog, „însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, conform informării ME.
 
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024:
4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii