Banner blato Livrare1 
banner simple shop

Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 14 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 212

Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 213

Bijuteria din Țara Oașului: Casa Iacob Mărcuț a lui Grigor datează din sec. XVIII și a fost declarată monument istoric

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Inițial, ”Casa Mărcuț Iocob a lui Grigor” a intrat în atenția celebrului etnolog din campaniile gustiene, Gheorghe Focșa. Acesta, cercetând satul Călinești-Oaș, imediat ce a văzut casa, și-a dat seama de valoarea ei.

A depus eforturi mari pentru a o cumpăra și transporta la Muzeul Satului din București, însă proprietarii au refuzat să o vândă.

După lungi tratative, Muzeul Județean Satu Mare a reușit să o achiziționeze, dar cu unele condiții.

Mărcuț Iacob a lui Grigor nu voia să se mute din casa în care s-a născut și a trăit, astfel că a cerut să se bucure de uzufructul ei, pe timpul vieții.

Astăzi, pitoreasca locuință aparține muzeului nostru și este păstrată ”in situ” în locul ei ancestral. Este printre puținele locuințe de secol XVIII din Țara Oașului, care încă mai este în picioare și a fost declarată monument istoric de categoria B. 

1 comentariu

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii