davis banner

Ministrul Muncii: Bugetarii nu mai pot fi angajați fără concurs și nu se mai acordă șomaj tehnic, odată cu ridicarea stării de alertă

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Muncii Marius Budăi a transmis astăzi schimbările ce vor surveni pe piața muncii odată cu ridicarea stării de alertă. Acesta susține că nu se va mai acorda șomaj tehnic, în instituțiile publice angajările nu se vor mai putea face fără concurs, însă rămâne în vigoare kurzarbeit.

”Ridicarea stării de alertă aduce schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale! Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă”, a anunțat ministrul Muncii.

Modelul ”kurzarbeit” prevede că angajatorul a cărui activitate a fost afectată de pandemie poate reduce timpul de lucru al angajaților, fără să recurgă la concedieri, iar diferența timpului de lucru fiind subvenționată de stat. 
Marius Budăi a transmis că și valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022.
Ministrul Muncii susține că nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de muncă și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului. De asemenea, acesta a anunțat că după ridicarea stării de alertă nu se mai pot ocupa posturi fără concurs în instituțiile de stat.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii