banner draxkmaier satu mare

Liderul de sindicat Sorin Faur: Angajații din interiorul fabricii Electrolux încearcă să-i dezbine pe greviști și să spargă greva

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liderul sindicatului liber Samus, Sorin Faur, a reacționat la scrisoarea transmisă mass-media de către grupul de angajați ai Electrolux care nu au intrat în grevă.

Acesta susține că ”scrisoarea a fost făcută prin dictare de către directorul de resurse umane care n-a mai putut rezista să nu-și spună punctul de vedere, lucru interzis prin politica de PR a Companiei” și că prin scrisoare se încearcă dezbinarea greviștilor și spargerea grevei.

Redăm mai jos comunicatul de presă transmis de liderul sindicatului liber Samus, Sorin Faur:


”Scrisoarea nu este facuta de muncitorii aflati in fabrica, iar daca cel care a facut-o este de la TESA, ea a fost facuta prin dictare de catre directorul de resurse umane, care n-a mai putut rezista sa nu-si spuna punctul de vedere, lucru interzis prin politica de PR a Companiei.
Vedem ca scrisoarea cu date exacte la inceput, daca ne referim la numar angajati, numar sindicalisti, numar persoane aflate in greva, cifre la care nu are acces decat HR Managerul, continua apoi cu atacuri la adresa liderilor de sindicat, cu mesaje catre grevisti care sa-i intoarca pe acestia impotriva lor, sa-i dezbine si sa sparga greva.
Oferta cu 7,5% nu a fost niciodata o oferta serioasa din partea conducerii,drept dovada ca dupa refuzul ei de catre muncitori si-au retras-o si n-au mai vorbit niciodata despre ea. Sa nu uitam ca acolo nu mai exista bonusul de prezenta,deci nu vedem unde este acel 11% despre care se vorbeste.
Daca e adevarat ca 912 minus 390 ,adica 522 salariati lucreaza, ne intrebam ce lucreaza? daca in afara de plita incastrabila unde este nevoie de vreo 40 de muncitori, restul ce fac in fabrica daca reusesc cand si cand sa faca 80 de aragaze pe zi cu restul de 480, cand cu efectivul complet se fac in jur de 2100 de aragaze pe zi. Cu ce bani sunt platiti acesti salariati,ei ar trebui platiti corespunzator celor 80 de aragaze.
Toti cei de la TESA isi iau banii dupa munca muncitorilor care realizeaza produsele care se vand si se incaseaza bani, in lipsa acestora nu vedem de unde isi iau salariile cei de la TESA. Suntem constienti ca si muncitorii si cei de la TESA au rolul lor intr-o societate, dar numai impreuna, fara muncitori cei de la TESA nu-si au rostul si sigur ca le e frica ca intr-o situatie extrema si posturile lor dispar. Mesajul este mai mult un strigat din partea Managerilor, sefilor de departamente si a altor sefi care nu mai au pe cine conduce si deci nu-si mai vad rostul in unitate.
Ei stiu ca muncitorii nu pot trai cu 1700 de roni si dau vina pe situatia din Romania uitand ca Electroluxul are un cod de conduita in care se specifica ca toti angajati au dreptul la un salar care sa le permita un trai decent nu numai cei de la TESA.
In ce priveste atacul la Sindicat ca nu au atentionat ce se intampla in fabrica e o minciuna avand in vedere ca am facut nenumarate adrese la Conducere in ce priveste comportamentul maistrilor,iar cand s-au implementat noile norme nu am fost de acord cu ele, am stat 2 luni la sectiile de Montaj ca sa le spunem oamenilor sa lucreze intr-un ritm normal care n-ar fi permis realizarea lor, dar din pacate anumite persoane au fost puse in posturi cheie care au impins banda si apoi incet incet toti s-au conformat sub presiunile maistrilor.
E adevarat ca nu am avut un fond de greva pentru ca nu ne-am pregatit sa facem greva,nu asta a fost scopul nostru la negocieri,dar pe viitor vom realiza acest lucru, daca membrii de sindicat vor dori.
Avand in vedere ca oamenii care pana la urma va castiga salariile sunt afara in greva pt o lupta dreapta, pt 2 lei pe ora ati putea sa donati si voi din salariile luate si nemeritate pentru ca nu s-a produs aproape nimic.
Pana la urma ar trebui, daca va e frica pentru viitorul fabricii sa faceti o scrisoare si catre Conducerea Companiei sa vina sa negocieze cu grevistii asa cum ar trebui s-o faca dupa lege si dupa principiile democratiei ,pentru ca numai cu teroristii nu negociezi.
In ce priveste cuvintele aruncate la nervi de catre grevisti as vrea sa te vad omule de la TESA dupa o luna fara salar poate si tu si nevasta, cu vreo doi copii ce cuvinte frumoase ai folosi la adresa tuturor.
Si inca odata nu liderii de sindicat sunt cei care pot incheia greva, ci cei 400 de grevisti (390, omule bine informat) aflati in tarcul pus la dispozitie de conducere”, transmite liderul sindicatului liber Samus, Sorin Faur.

1 comentariu

 • Link la comentariu Calinescu Calinescu 05 Aprilie 2019

  Deja sunt penibili acesti lideri! Imi pare sincer rau de bietii oameni.
  Am si eu cateva remarci: 1. Cei din tesa nu participa la greva din cauza ca nu se simt reprezentati de actualii lideri
  2. E normal ca R&D sa aiba salarii mai mari, ca doar nu se produce acelasi tip de aragaz din 98 incoace! (si nici macar salariul brut nu ajunge la 6-7mii de lei, asa cum se speculeaza – poate la manageri)
  3. TESA( ingineria, achizitiile, etc.) au si ei responsabilitatile lor, nu poti sa produci daca nu ai dispozitive gandite de ingineri si piese cumparate de cei de la achizitii.
  4. Democratia se termina acolo unde incepe disconfortul pentru alt cetatean, deci, greva o sa fie respectata atata timp cat grevistii nu vor scanda impotriva celor care lucreaza.
  5. Trebuie sa constientizati ca cei care muncesc nu sunt neaparat lingai, ei probabil ca sunt multumiti cu ceea ce li s-a oferit.
  6. La angajatorul care are zilnic in ziar anunt ca angajeaza operatori in productie, un muncitor ia 2200,dar, cu sambete lucrate, la o alta companie, in automotive, operatorii iau 1200 lei, deci, e destul de bine la Elux.
  7. Liderii au cerut doar crestere salariala, nu au cerut modificarea salariului brut conform legii, nu au cerut marirea tichetelor de vacanta, nu au cerut reducerea normelor, nu au cerut imbunatatirea conditiilor de lucru, o masa calda subventionata (cum este in italia). In momentul in care ceri putin primesti putin!
  8. De ei de ce nu va luati? Cotizatiile pe luna se ridica la 2700 de euro(25lei de persoana*520 sindicalisti*4.7cursul euro)! cum se cheltuiesc acei bani? Din cate stiu, dau numai cate o floare la femei de 8 martie si tichete de 50 lei daca le dai lor cei 2%. Daca puneau banii deoparte intr-un an, acum aveau sa va dea aproape 400 lei/grevist.
  9. Bugetele se stabilesc in luna august. De ce sindicatul a asteptat pana in decembrie ca sa inceapa negocierile?In decembrie deja bugetul e inghetat si sunt slabe sanse ca cineva sa mai ofere ceva! Daca in august mergea sindicatul la un dialog cu conducerea si ii prezenta propunerea de crestere salariala, poate avea sanse mai mari de reusita.E ca si cum tu ca om stii ca in fiecare luna platesti 100 leli curentul si la sfarsit de luna iti pui 1200lei deoparte ca sa platesti curentul pt anul viitor. Dar, la inceputul anului electrica iti majoreaza factura cu 70lei. cum sa platesti tu facturile daca tu ti-ai stabilit deja ca dai 1200 lei pe an pe toate facturile?(asa trebuie sa va ganditi)
  10. E foarte periculos „spiritul de turma” aveti grija de cine va lasati infulentati! cautati si a doua sursa pentru fiecare stire/zvon!

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kids

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii