Hidrologii și observatorii hidrometri au realizat măsurători și au monitorizat viiturile pe râurile din județul Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În ultimele zile, echipele de hidrologi, ingineri, observatori hidrometri și dispeceri din cadrul Serviciilor Prognoză Bazinală, Hidrologie și Hidrogeologie, Situații de Urgență și Sistemelor de Gospodărire a Apelor au avut o activitate intensă.

Hidrologii și observatorii hidrometri au realizat măsurători ale nivelurilor și debitelor și au monitorizat viiturile formate pe râurile Someșul Mare, Someș, Sălăuța, Cormaia, Ilva, Ilișua, Șieu, Bistrița, Tisa, Vișeu, Iza, Mara, Lăpuș, Cavnic, Crasna, Tur și pe afluenții acestora.

Astfel, prin fluxul informațional, datele au ajuns prompt la toate instituţiile implicate în gestionarea inundațiilor, cu roluri bine definite în activitățile de prognoză (Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor), alertare și apărare a populației (autorități publice, Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență).  În plus, măsurătorile hidrologice oferă date utile pentru studiul viiturilor.

Activitatea hidrologilor are la bază informațiile primite de la stațiile hidrometrice și pluviometrice. La viituri, muncitorii hidrometri citesc și transmit cu frecvență sporită nivelurile cursurilor de apă și precipitațiile înregistrate la cele 149 de stații hidrometrice și pluviometrice clasice.

Totodată, la nivelul arealului aferent Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, care cuprinde județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, funcționează 138 de stații hidrometrice și pluviometrice automatizate.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii